Antena 1 şi Antena 3, amendate de CNA pentru afirmaţiile lui C.V. Tudor despre sănătatea lui Băsescu

CNA a decis, marţi, să amendeze Antena 1, cu 15.000 lei, pentru emisiunea "Acces Direct", şi Antena 3, cu 10.000 lei, pentru "La ordinea zilei", în care C.V. Tudor a spus că preşedintele Băsescu este grav bolnav, fără ca moderatorii să intervină pentru a asigura informarea corectă a publicului.

127 afișări
Imaginea articolului Antena 1 şi Antena 3, amendate de CNA pentru afirmaţiile lui C.V. Tudor despre sănătatea lui Băsescu

Antena 1 şi Antena 3, amendate de CNA pentru afirmaţiile lui C.V. Tudor despre sănătatea lui Băsescu (Imagine: Remus Suciu/Mediafax Foto)

CNA a analizat, în şedinţa de marţi, emisiunea "Acces direct" difuzată în data de 1 martie de postul Antena 1. Postul de televiziune Antena 1 difuzează de luni până vineri, în intervalul orar 17.00 - 19.00, în direct, emisiunea "Acces Direct", prezentată de Mădălin Ionescu. Emisiunea a avut marcajul AP (acordul părinţilor), genul programului fiind "news-magazine".

În emisiunea "Acces Direct" din data de 1 martie a fost invitat europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor şi s-a discutat despre faptul că preşedintele Traian Băsescu ar fi bolnav. În legătură directă, a intervenit omul de afaceri Cristian Ţânţăreanu, el însuşi bolnav de cancer.

Pe ecran a fost titrat: "Băsescu: grav bolnav sau la control?"; "Vadim acuză: Băsescu e grav bolnav!"; "Băsescu e sau nu e grav bolnav?"; "Reacţie oficială: "Băsescu, doar un control"; "Vadim: Dacă Băsescu nu e bolnav, eu ies din politică"; "Ce spun astrele despre Traian Băsescu".

Potrivit CNA, moderatorul Mădălin Ionescu a spus în emisiune: "Traian Băsescu este sănătos, aşa a declarat preşedintele despre starea sa fizică şi a ţinut să infirme toate zvonurile din ultima perioadă cum că ar fi bolnav".

În schimb, Corneliu Vadim Tudor a afirmat că Traian Băsescu este bolnav şi că se cheltuie mulţi bani publici pentru ca preşedintele să se trateze. "Este vorba de banul public. Băsescu cheltuieşte nepermis de mult pentru boala pe care încearcă s-o tot acopere, dar nu reuşeşte. Băsescu are cancer generalizat (...) Se duce pe milioane de euro în toată lumea şi acum în Japonia, la fel. Şi în Indonezia la fel. Vizită privată pe banii statului (...) Ştii câte tumori are Băsescu? Peste 30 de tumori. Ficat, pancreas, colon, creier (...) Nu mai judecă deloc creieraşul lui, a spus că 99% din români se topesc după manele", a spus Corneliu Vadim Tudor.

Moderatorul a intervenit, întrebându-l pe Vadim Tudor ce dovezi are pentru afirmaţiile pe care le face. Vadim i-a răspuns: "Sursele de informare sunt cei din jurul lui Băsescu, care nu suportă minciuna (..) Ofiţeri şi medici".

În emisiune a fost difuzată şi declaraţia lui Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale (prin telefon), cu menţiunea: "Sursa: Antena 3". Acesta a negat orice afecţiune a preşedintelui Traian Băsescu.

Acelaşi subiect, privind sănătatea preşedintelui Traian Băsescu, a fost reluat în aceeaşi zi, pe 1 martie, şi în emisiunea "La ordinea zilei", de la Antena 3. Potrivit CNA, în emisiunea "La ordinea zilei" din 1 martie, difuzată de la ora 18.45, au fost invitaţi Corneliu Vadim Tudor, Florian Bichir, Radu Tudor şi Alexandru Burian (prin telefon). Pe ecran au fost postate titlurile "E, totuşi, preşedintele bolnav?" "De la spital, la cârciumă"; "Misterul din mapa medicală"; "Boală, provocare sau adevăr?".

În emisiune au fost prezentate şi punctele de vedere ale preşedintelui Băsescu, ale unui general al SPP şi ale purtătorului de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Valeriu Turcan.

Potrivit Narcisei Iorga, membru al CNA, încălcările legislaţiei audiovizuale din emisiunea "La ordinea zilei" sunt mai grave decât cele din emisiunea "Acces Direct". "La Antena 3 au fost doar trei intervenţii anemice ale moderatoarei. Acuzele lui Corneliu Vadim Tudor nu au fost deloc contracarate de prezentatoare. Sunt trei intervenţii în o oră şi jumătate de emisiune", a spus Narcisa Iorga. Ea a vorbit despre "protecţia sănătăţii" şi "protecţia reputaţiei", prevăzute în Convenţia drepturilor omului.

În ceea ce priveşte emisiunea "Acces Direct" de la Antena 1, Narcisa Iorga a spus că, "în urmă cu o lună, domnul Mădălin Ionescu l-a avut invitat pe acelaşi invitat şi ştia că acuzele sunt foarte dure".

Pe de altă parte, Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a spus că multe dintre afirmaţiile lui Corneliu Vadim Tudor din emisiunea de la Antena 3 au fost contestate prin punctele oficiale de vedere ale preşedintelui Traian Băsescu, ale Administraţiei Prezidenţiale şi ale SPP.

Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a făcut trimitere la încălcarea, în cazul ambelor emisiuni, a art. 3, alin. 1 şi 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "(1) Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului. (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor", dar şi a art. 42, alin. 1 şi 3 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual - "(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine (...) 3) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine şi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă".

În schimb, Christian Mititelu, membru al CNA, a spus că problemele cele mai importante din emisiunile de la Antena 1 şi Antena 3 sunt "lipsa de echilibru". "Mădălin Ionescu nu a adus pe nimeni care să contracareze spusele lui Vadim. L-a adus pe Ţânţăreanu să facă băşcălie. E clar un dezechilibru", a spus Christian Mititelu. "De la bun început, abordarea este neserioasă după părerea mea. Aduci un om să facă circ şi să spună tot felul de lucruri neverificabile", a afirmat Christian Mititelu.

El a precizat că la Antena 3 emisiunea a fost la 15 minute după ce s-a încheiat cea de la Antena 1. "Nu se poate spune că nu ştiau ce va spune Vadim. E dăunător pentru informarea publicului românesc. E un lucru prost pentru ţară, pentru telespectatori şi pentru televiziuni", a spus Christian Mititelu, precizând că vrea să vadă situaţii în care unui invitat care spune lucruri de genul acesta i se taie microfonul.

Mititelu a propus amendarea postului Antena 1 cu 15.000 de lei şi a televiziunii Antena 3 cu 10.000 de lei.

Răsvan Popescu a atras atenţia că există o diferenţă între cele două emisiuni. "La Antena 3 sunt contrapuse mai multe puncte de vedere şi totuşi «La ordinea zilei» este o emisiune de dezbatere, în timp ce la emisiunea «Acces Direct» de la Antena 1 se încearcă să se facă divertisment din starea de sănătate a preşedintelui. Şi se face divertisment de o manieră proastă. La Antena 3 sunt reţinute punctele oficiale, inclusiv al celui vizat", a spus Răsvan Popescu.

Propunerile de amendare a postului Antena 1 cu 15.000 de lei şi a televiziunii Antena 3 cu 10.000 au fost adoptate, în unanimitate, de membrii CNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici