Antena 3 a fost amendată de CNA cu 20.000 de lei pentru limbaj injurios la adresa lui Traian Băsescu

Consiliul Naţional al Audiovizualului a amendat postul Antena 3 cu 20.000 de lei pentru limbajul injurios folosit de Mihai Gâdea la adresa lui Traian Băsescu în trei ediţii ale emisiunii "Sinteza Zilei" şi pentru neacordarea dreptului la replică solicitat de primarul din Odorheiul Secuiesc.

531 afișări
Imaginea articolului Antena 3 a fost amendată de CNA cu 20.000 de lei pentru limbaj injurios la adresa lui Traian Băsescu

Antena 3 a fost amendată de CNA cu 20.000 de lei pentru limbaj injurios la adresa lui Traian Băsescu

Cu şase voturi "pentru" (Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Buda, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu şi Dorina Rusu) şi trei "împotrivă" (Radu Cristea, Răsvan Popescu şi Monica Gubernat), Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, marţi, amendarea postului de televiziune Antena 3 pentru injuriile aduse de realizatorul emisiunii "Sinteza Zilei", Mihai Gâdea, fostului preşedinte al României Traian Băsescu, în ediţiile din 17, 22 şi 23 septembrie.

Citându-l pe Silvian Ionescu, "ofiţer de Secutritate", Mihai Gâdea a spus despre Traian Băsescu că "cel care a fost preşedintele României în toată această perioadă a fost cel mai mare impostor! O jigodie, o lepră! Îi turna pe toţi! Mai ales, arată caracterul lui oribil".

"Această faţă oribilă şi când spun oribilă nu mă refer la forma fizică, ci la duhoarea pe care o aduce cu sine din comunism. Un turnător! Turnător a fost toată viaţa. Un om care a avut un destin oribil, destinul acela de a nenoroci alte vieţi! N-a putut face nimic altceva. Nu se ştie să fi făcut un bine!", mai afirma Mihai Gâdea în ediţia din 17 septembrie a emisiunii "Sinteza Zilei".

"Nu am fost o susţinătoare a lui Traian Băsescu. Nu l-am votat. Dar să vorbeşti aşa despre un om, indiferent cine ar fi, nu este posibil", a spus membrul CNA Dorina Rusu.

De cealaltă parte, avocatul Daniel Ionaşcu, reprezentant al Antena 3 în relaţia cu CNA, a făcut o paralelă între mari gânditori şi scriitori ai României, precum Ion Luca Caragiale şi Mircea Vulcănescu, care au folosit în scrierile lor limbaj injurios la adresa altor personalităţi ale vremii, şi Mihai Gâdea, fără a reuşi să-i convingă pe membrii Consiliului.

În plus, o reclamaţie privind o ştire a postului Antena 3 - "Maşină a poliţiei locale, inscripţionată în limba maghiară" - a atras atenţia membrilor CNA, pentru faptul că postul TV nu a acordat drept la replică primarului oraşului Odorheiul Secuiesc, Bunta Levente.

Astfel, în baza articolelor 40, alineatele 1 şi 3, 56, alineatul 1, şi 67 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, CNA a decis amendarea Antena 3.

Articolul 40, alineatul 1, face referire la dreptul la propria imagine. În cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.

De asemenea, alineatul 3 al aceluiaşi articol prevede că moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Pe de altă parte, primul punct al articolului 56 menţionează faptul că în termen de două zile de la primirea cererii, radiodifuzorul este obligat să comunice, în scris, solicitantului fie ziua şi ora difuzării dreptului la replică sau a rectificării, fie motivul refuzului.

Articolul 67 prevede ca, în exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici