Antena 3 şi Europa FM, somate de CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a somat, joi, Antena 3, pentru emisiunea "Sinteza Zilei", din 19 noiembrie, în care invitatul Valentin Stan a adus acuzaţii candidaţilor Partidului Democrat la alegerile europarlamentare, neprezentând şi punctele de vedere ale acestora.

4 afișări
Imaginea articolului Antena 3 şi Europa FM, somate de CNA

Antena 3 şi Europa FM somate de CNA

Tot joi, CNA a somat şi Europa FM, pentru emisiunea "România în direct", din 20 noiembrie, în care realizatorul Robert Turcescu a dat informaţii greşite ascultătorilor cu privire la votul pentru referendum.

PD a reclamat la CNA faptul că, în emisiunea "Sinteza Zilei", difuzată de Antena 3, în 19 noiembrie, invitatul Valentin Stan a adus acuzaţii grave la adresa candidaţilor PD la alegerile europarlamentare, fără ca membrii PD acuzaţi să primească drept la replică în timpul emisiunii.

În cadrul emisiunii, Valentin Stan a susţinut ideea potrivit căreia membrii PD au abdicat de la misiunea de apărare a drepturilor cetăţenilor români în Parlamentul European, în legătură cu evenimentele petrecute în Italia.

Membrii PD au cerut CNA să verifice în ce mod au fost încălcate prevederile legislaţiei în vigoare în legătură cu afirmaţiile negative aduse de Valentin Stan la adresa candidaţilor PD.

Antena 3 a fost somată pentru că emisiunea a încălcat art. 71, alin. 3, din Codul de reglementare al conţinutului audiovizual care prevede că, în programele de ştiri şi dezbateri, informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte principiul privind "prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie se asigură, de regulă, în cadrul aceleiaşi emisiuni sau, în mod excepţional, în emisiunile următoare; în cazul în care cei solicitaţi refuză să îşi precizeze punctul de vedere, acest fapt se menţionează pe post".

De asemenea, Consiliul a hotărât ca postul Antena 3 să acorde drept la replică Partidului Democrat, în cadrul ediţiei de joi a emisiunii "Sinteza Zilei", pentru a-şi putea susţine punctul de vedere faţă de acuzaţiile aduse.

CNA a somat Europa FM din cauză că Robert Turcescu, în emisiunea "România în direct", a lansat o discuţie privind variantele pentru votul uninominal propuse de Guvern şi de preşedintele Traian Băsescu, enunţând o serie de întrebări faţă de cum vor evolua lucrurile după intrarea în vigoare a legii referitoare la votul uninominal, în 2009 sau 2012, informând greşit ascultătorii.

Întrebarea la care trebuie să răspundă românii cu drept de vot, sâmbătă, este formulată astfel: "Sunteţi de acord ca, începând cu primele alegeri care vor fi organizate pentru Parlamentul României, toţi deputaţii şi senatorii să fie aleşi în circumscripţii uninominale, pe baza unui scrutin majoritar în două tururi?".

Următoarele alegeri parlamentare urmează să aibă loc în 2008.

Potrivit membrilor Consiliului, emisiunea a încălcat art. 3, alin. 2 din Legea audiovizualului care prevede ca "toţi radiodifuzorii au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici