Antena 3, somată public de CNA pentru difuzarea unei ştiri greşite despre şeful STS

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de marţi, să someze public Antena 3, din cauză că a difuzat o ştire potrivit căreia "şeful STS, Marcel Opriş, a fost internat de urgenţă la o clinică din Viena", informaţia dovedindu-se a fi însă eronată.

2300 afișări
Imaginea articolului Antena 3, somată public de CNA pentru difuzarea unei ştiri greşite despre şeful STS

Marcel Opriş (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

Potrivit CNA, Antena 3 a difuzat, pe 3 iunie, ştirea potrivit căreia directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), Marcel Opriş, a fost internat în stare gravă într-un spital din Viena. Prima difuzare a ştirii a avut loc la ora 09.53, în regim de "breaking news", în emisiunea "Ştirile dimineţii". Atunci, jurnalistul Ionuţ Cristache a intrat în direct de la Palatul Parlamentului pentru acest subiect, titlul ştirii fiind: "Surse: şeful STS, internat în stare gravă".

În aceeaşi zi, ştirea a fost difuzată şi în alte emisiuni ale Antena 3, însă, în jurnalul de la ora 14.30, a fost difuzat un drept la replică în care se preciza că informaţiile potrivit cărora directorul STS, Marcel Opriş, ar fi bolnav şi internat într-un spital din Viena sunt eronate.

La propunerea membrului CNA Monica Gubernat, Consiliul a decis să aplice o somaţie publică televiziunii Antena 3, pentru încălcarea articolului 64, alineatul 1, litera b din Codul audiovizualului, potrivit căreia "În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă", şi a articolului 64, alineatul 3 din Cod - "În cazul în care informaţia provine din surse confidenţiale sau a căror credibilitate nu este suficient verificată, se va menţiona explicit acest fapt".

Sancţiunea a fost aplicată cu şase voturi "pentru" (Monica Gubernat, Lorand Turos, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu şi Răsvan Popescu) şi patru "împotrivă" (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Radu Călin Cristea).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici