Arhivele lui Gabriel García Márquez, achiziţionate de Universitatea Texas din Statele Unite

O bibliotecă a Universităţii Texas din Statele Unite a achiziţionat arhivele scriitorului columbian Gabriel García Márquez, care a murit în aprilie, la vârsta de 87 de ani, şi ale cărui romane au adus America Latină la viaţă pentru milioane de cititori de pe întreg globul, informează Reuters.

120 afișări
Imaginea articolului Arhivele lui Gabriel García Márquez, achiziţionate de Universitatea Texas din Statele Unite

Gabriel García Márquez (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Gabriel García Márquez a devenit celebru pentru romanul său "Un veac de singurătate", o poveste fantastică a unei familii, care i-a adus premiul Nobel pentru literatură în 1982.

Arhivele scriitorului se întind pe o perioadă de peste 50 de ani şi includ manuscrisele a zece cărţi, printre care se află "Un veac de singurătate" şi "Dragoste în vremea holerei", dar şi peste 2.000 de scrisori, unele dintre ele adresate unor autori celebri, ca Graham Greene, a anunţat, luni, Centrul Harry Ransom din cadrul Universităţii Texas, cu sediul în Austin.

Colecţia mai include peste 40 de albume, maşinile de scris Smith Corona şi computerele folosite de scriitorul columbian pentru a-şi redacta multe dintre opere.

"Universitatea Texas din Austin, specializată atât în America Latină, cât şi în conservarea şi studierea procesului de scriere, este căminul natural al acestei foarte importante colecţii", a declarat Bill Powers, preşedintele instituţiei.

Cunoscut între prieteni, dar şi pentru fani ca "Gabo", García Márquez a fost unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi scriitori ai Americii Latine, cărţile sale vânzându-se în zeci de milioane de exemplare.

Centrul Harry Ransom este un punct mondial de colectare a arhivelor marilor scriitori, găzduind documentele celor mai mulţi autori notabili ai secolului al XX-lea, printre care se numără Jorge Luis Borges, William Faulkner şi James Joyce, toţi trei având o mare influenţă asupra lui Gabriel García Márquez.

Considerat unul dintre cei mai mari scriitori din istoria literaturii de limbă spaniolă, Gabriel Garcia Márquez a murit pe 17 aprilie, la vârsta de 87 de ani, în urma complicaţiilor provocate de o pneumonie. Locuind în Mexic din 1961, cu excepţia unor perioade petrecute în Columbia, Spania şi Cuba, romancierul sud-american a dus în ultimii ani o existenţă discretă, retrăgându-se din viaţa publică.

În nuvelele şi romanele sale se reunesc, în mod firesc, fantasticul şi realităţile de zi cu zi, scriitorul fiind inclus, de altfel, de mulţi critici literari în categoria romancierilor realismului fantastic sud-american. Cel mai popular roman al său este "Un veac de singurătate" (1967), vândut în peste 30 de milioane de copii şi tradus în peste 25 de limbi străine, dar foarte cunoscute sunt şi "Cronica unei morţi anunţate" (1981), "Dragostea în vremea holerei" (1985), "Generalul în labirintul său" (1989). Scriitorul era cunoscut, de asemenea, şi pentru faptul că era un susţinător al ideologiei comuniste.

La fel ca mulţi autori sud-americani, Gabriel Garcia Marquez a depăşit graniţele universului literar. Romancierul columbian a devenit un veritabil erou al politicienilor de stânga din America Latină, definindu-se ca un aliat al liderului revoluţionar cubanez Fidel Castro şi un critic al intervenţiilor violente ale Washingtonului în Vietnam şi în Chile.

Considerat cel mai popular scriitor de limbă spaniolă de după Miguel de Cervantes, din secolul al XVII-lea, Gabriel Garcia Marquez a atins un nivel de celebritate literară care a generat comparaţii cu Mark Twain şi Charles Dickens.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici