"Artă spaniolă din secolul XX" - 24 de lucrări ale mişcării abstracte, la MNAR

Expoziţia "Artă spaniolă din secolul XX", care cuprinde 24 de opere ce aparţin Fundaţiei "La Caixa", va fi vernisată marţi seară, la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), prezentând publicului o colecţie a celor mai importanţi artişti ai mişcării abstracte de după Războiul Civil din Spania.

12 afișări
Imaginea articolului "Artă spaniolă din secolul XX" - 24 de lucrări ale mişcării abstracte, la MNAR

"Artă spaniolă din secolul XX" - 24 de lucrări ale mişcării abstracte, la MNAR

Cu ocazia deschiderii primei sucursale în Bucureşti, banca "La Caixa" inaugurează o expoziţie a Colecţiei sale de Artă la Muzeul Naţional de Artă al României. Potrivit instituţiei, lucrările prezentate la Bucureşti sunt o selecţie din fondurile Colecţiei de Artă Contemporană ale Fundaţiei "La Caixa".

Expoziţia "Arta spaniolă din secolul XX" prezintă douăzeci şi patru de opere reprezentative ale artei spaniole, selecţionate din Colecţia de Artă Contemporană a Fundaţiei "La Caixa". Aceste opere au fost realizate de către 14 dintre artiştii cei mai importanţi ai mişcărilor abstracte de la sfârşitul perioadei de după Războiul Civil din Spania. Această selecţie oglindeşte schimbarea pe care au experimentat-o artele plastice din Spania în timpul deceniilor '50 şi '60, reflectând reformele politice, economice, sociale şi culturale care s-au produs în perioada de după război. Influenţa acestor artişti a fost esenţială, favorizând o revoluţie artistică în Spania. Expoziţia începe cu prezentarea unor opere ale lui Joan Ponç şi Antoni Tàpies, care încă oglindesc suprarealismul lui Miró, şi continuă cu universul gestual, material şi spaţial al operelor care reprezentau în acel moment "informalismul" şi expresionismul abstract: Antonio Saura, Manuel Millares, Luis Feito, Rafael Canogar şi Martín Chirino, care au format grupul El Paso, împreună cu artiştii renumiţi ai perioadei, precum Antoni Tàpies, José Guerrero, Joan Hernández Pijuan şi Gustavo Torner.

De asemenea, au fost incluse în selecţie şi trei opere ale lui Jorge Oteiza, artistul din Ţara Bascilor care a dezvoltat o sculptură absolut personală şi independentă. Expoziţia este completată de lucrările semnate de Josep Guinovart, Albert Ràfols-Casamada şi Antoni Clavé.

La Caja de Ahorros y Pensiones de Barcelona (Casa de Economii şi Pensii din Barcelona), "La Caixa", a luat naştere acum mai bine de o sută de ani, iar Fundaţia Obra Social "La Caixa" este cea mai importantă fundaţie privată din Spania, a treia din Europa şi a şasea din lume în ceea ce priveşte fondurile financiare deţinute.

În ce priveşte domeniul artistic, Fundaţia se bucură de un prestigiu internaţional recunoscut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici