Artiştii au pichetat sediul MCC

Circa 80 de artişti şi salariaţi din instituţiile de spectacole au pichetat, miercuri, sediul Ministerului Culturii şi Cultelor, continuând protestele declanşate împotriva proiectului privind normele metodologice de aplicare a Legii 353/2007, elaborat de instituţia condusă de Adrian Iorgulescu.

26 afișări
Imaginea articolului Artiştii au pichetat sediul MCC

Ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu (Imagine: Mediafax Foto)

La manifestaţia de protest, organizată în faţa MCC, au participat circa 80 de persoane, membre ale Federaţiei Sindicatelor Artiştilor Interpreţi din România (FAIR), Uniunii Sindicatelor din Instituţiile de Spectacole (USIS), Federaţiei Sindicatelor Bibliotecarilor din România, Sindicatului Cascadorilor Profesionişti din România, Asociaţiei Cascadorilor Profesionişti din România "TS" şi Sindicatului Operei Naţionale Bucureşti, afiliate la Blocul Naţional Sindical (BNS). Ei critică proiectul privind normele metodologice de aplicare a Legii 353/2007.

Sindicaliştii au fost însoţiţi de pancarde pe care scria "Sunteţi primii autori dacă ajungem cerşetori" şi au folosit sirene, fluiere şi tobe mici. În plus, sindicaliştii au întrerupt zgomotul produs de sirene pentru a interpreta şi "Corul sclavilor", din opera "Nabucco" de Giuseppe Verdi.

La protest, care a început în jurul orei 14.30 şi s-a finalizat în jurul orei 15.45 - deşi era anunţat până la ora 16.30 - a participat şi liderul Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin.

El a declarat că protestele vor continua până când MCC va fi de acord cu modificările solicitate de sindicalişti la proiectul privind normele metodologice de aplicare a Legii 353.

"Vor mai urma (proteste, n.r.) atâta timp cât nu găsim o soluţie la masa tratativelor, o soluţie corectă, echilibrată, care să vizeze acest sector care de multe ori a fost lăsat la marginea societăţii, din păcate. Mă refer în egală măsură şi la artişti, muzicieni, actori şi personalul tehnic, dar şi la cei care se ocupă de carte. Normele nu au intrat în atenţia Guvernului în şedinţa de miercuri, în ciuda demonstraţiei de forţă pe care oficialii Ministerului Culturii au făcut-o luni în plenul Consiliului Economic şi Social, când au spus, "vreţi nu vreţi, miercuri noi oricum o trecem prin şedinţa de Guvern". Am reuşit aseară (marţi seara, n.r.) să scoatem de pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de astăzi (miercuri, n.r.) acest proiect de act normativ. Pe cale de consecinţă, domnul secretar de stat şi-a găsit timp pentru colegii noştri şi i-a invitat la discuţii. Chiar au ajuns la o înţelegere (...) la sfârşitul acestei săptămâni vor lucra cu textul în faţă pentru a-l reface şi a-l pune în parametrii de normalitate", a declarat Dumitru Costin, preşedintele BNS.

El a anunţat că, săptămâna viitoare, protestele vor continua în 16 oraşe din ţară.

Pe de altă parte, secretarul de stat în MCC, Demeter Andras, a spus, în cadrul unei declaraţii pentru presă, că începând de vineri reprezentanţii Ministerului vor negocia cu sindicaliştii pe textul respectivului proiect de Hotărâre a Guvernului.

"O să încercăm o formă de dialog cu ei. Modificările aduse legii au fost negociate însă cu sindicatele (...) Am convenit asupra faptului că, dacă până mâine (joi, n.r.) la ora 16 ne vor prezenta obiecţiile concrete, începând de vineri până pe 1 septembrie suntem dispuşi să analizăm aceste propuneri", a declarat Demeter Andras.

Acţiuni similare celei din faţa sediului MCC au fost anunţate pentru ziua de miercuri, în intervalul 14.30 - 16.30, şi în faţa sediilor prefecturilor din Arad, Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Ploieşti, Sibiu, Timişoara, Târgu Mureş şi Râmnicu Vâlcea.

Actorii de teatru cer Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC) "să regândească" legea privind instituţiile de spectacole şi normele ei de aplicare, pentru a nu se ajunge la desfiinţarea teatrelor şi la vinderea clădirilor în care funcţionează acestea, fiind "interese imobiliare la mijloc".

Proiectul privind normele metodologice de aplicare a Legii 353/2007, contestat prin pichete organizate de artişti, actori, cascadori şi angajaţi ai instituţiilor de spectacole din România, ar fi trebuit să intre miercuri în şedinţa de Guvern, spre aprobare, după cum a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu.

"România este o ţară atipică. Este pentru prima dată când Guvernul vrea să mărească de trei ori salariile artiştilor şi sindicatele nu vor. Teatrul absurdului este nimic faţă de această reacţie. Se negociază la Ministerul Culturii în timp ce se fac proteste la sediul PNL", a spus ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu.

El a făcut referire la cele două pichete organizate în ultimele două săptămâni, în faţa sediului PNL din Bulevardul Aviatorilor şi în faţa sediului Ministerului Culturii şi Cultelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici