"Aurora", de Cristi Puiu, în deschiderea Zilelor Filmului Românesc la TIFF 2010

Pelicula "Aurora", de Cristi Puiu, va fi proiectat, pe 3 iunie, în deschiderea secţiunii Zilele Filmului Românesc, din cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care se va desfăşura, în perioada 28 mai - 6 iunie, la Cluj-Napoca.

113 afișări
Imaginea articolului "Aurora", de Cristi Puiu, în deschiderea Zilelor Filmului Românesc la TIFF 2010

"Aurora", de Cristi Puiu (Foto), în deschiderea Zilelor Filmului Românesc la TIFF 2010 (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Potrivit organizatorilor TIFF, în cadrul Zilelor Filmului Românesc (ZFR), secţiune prezentată de MEDIAFAX şi co-organizată de Institutul Cultural Român, au fost selecţionate 18 lungmetraje şi 19 scurtmetraje, majoritatea dintre acestea fiind proiectate la Cluj-Napoca în premieră absolută.

ZFR debutează pe 3 iunie, cu un lungmetraj selecţionat în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes - "Aurora", în regia lui Cristi Puiu. Acesta este "o dramă impresionantă, care gravitează în jurul lui Viorel, un bărbat de 42 de ani, divorţat, fără serviciu, care decide într-o zi să pună capăt nesiguranţei care a pus stăpânire pe viaţa lui", potrivit prezentării filmului. Personajul principal este interpretat chiar de regizorul filmului, Cristi Puiu, care revine la TIFF după participarea în competiţia festivalului din 2005, cu "Moartea Domnului Lăzarescu", film recompensat cu premiul pentru regie şi cel pentru interpretare la TIFF 2005.

Un alt titlu prezentat la Zilele Filmului Românesc este "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean, care va ajunge direct de la Cannes, unde este prezentat în premieră mondială, în secţiunea Un Certain Regard. Avându-l ca protagonist pe Mimi Brănescu, "Marţi, după Crăciun" redă povestea lui Paul, un bărbat care trebuie să aleagă între soţie şi amantă. Din distribuţia acestei pelicule mai fac parte actorii Maria Popistaşu, Mirela Oprişor, Dragoş Bucur şi Victor Rebengiuc.

Lista de lungmetraje prezentate la ZFR continuă cu "Medalia de onoare", în regia lui Peter Călin Netzer, şi "Felicia, înainte de toate", în regia lui Răzvan Rădulescu & Melissa de Raaf, ambele aflate în competiţia TIFF 2010, "Portretul luptătorului la tinereţe", debutul în lungmetraj al lui Constantin Popescu, prezentat în secţiunea Forum a Festivalului de Film de la Berlin 2010, "Mănuşile roşii", în regia lui Radu Gabrea, bazat pe romanul omonim al lui Eginald Schlattner, povestea unui deţinut politic sas supus unei anchete prin mijloace de tortură fizică şi psihică, şi "Caravana cinematografică", în regia lui Titus Muntean, o comedie neagră plasată în România anilor '60, cu Dorian Boguţă în rolul principal.

O serie de documentare spectaculoase vor completa lista filmelor din ZFR - "Dacia, dragostea mea", în regia lui Ştefan Constantinescu şi Julio Soto, "Kapitalism, reţeta noastră secretă", în regia lui Alexandru Solomon, "Lumea văzută de Ion B", în regia lui Alexander Nanău, "The Shukar Collective Project", în regia lui Matei Alexandru Mocanu, "Circul vesel", în regia lui Claudiu Mitcu.

În cadrul celei de-a noua ediţii a festivalului, Zilele Filmului Românesc cuprind o selecţie de scurtmetraje originale, apreciate la festivaluri internaţionale sau proiectate în premieră absolută în România.

Astfel, TIFF aduce la Cluj cele mai recente filme ale lui Adrian Sitaru - "Colivia", premiat în cadrul competiţiei oficiale a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2010, şi "Lord".

Adina Pintilie va prezenta "Oxigen", un film inspirat dintr-o poveste reală, selecţionat în competiţia de scurtmetraje Tiger Awards de la Rotterdam, iar regizoarea Iulia Rugină vine la TIFF cu mediumetrajul "Captivi de Crăciun", o poveste despre patru oameni nevoiţi să îşi petreacă Ajunul Crăciunului într-o gară mică de provincie, în aşteptarea unui tren înzăpezit la mulţi kilometri distanţă.

De asemenea, pentru prima oară în istoria TIFF, în competiţia ZFR se va afla un scurtmetraj realizat de două foste participante ale atelierului de film Let's Go Digital - "Aniversarea", regizat de Luiza Pârvu şi montat de Letiţia Ştefănescu.

Producţiile autohtone de lungmetraj vor concura pentru Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea lungmetraj, oferit de Institutul Cultural Român şi premiul pentru debut, oferit de Ursus, iar miza pentru scurtmetraje este Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea scurtmetraj, oferit de MEDIAFAX.

Festivalul din Cluj-Napoca va fi deschis, anul acesta, de cea mai nouă comedie a lui Fatih Akin, "Soul Kitchen", în închiderea evenimentului fiind proiectat documentarul lui Andrei Ujică "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu".

Lista filmelor hit prezentate în acest an la TIFF cuprinde titluri din secţiunea Supernova, precum "The Refuge", în regia lui Francois Ozon, distins cu premiul special al juriului la Festivalul de Film de la San Sebastian, "Submarino", în regia lui Thomas Vinterberg, selecţionat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Berlin, "Hadewijch", în regia lui Bruno Dumont, "Mother", în regia lui Bong Joon-ho, câştigător la Asian Film Awards pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu şi cea mai bună actriţă, şi "La fille du RER", al lui André Téchiné.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici