Filmul "Soul Kitchen", de Fatih Akin, deschide TIFF 2010

Filmul "Soul Kitchen", de Fatih Akin, va deschide ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care se va desfăşura în perioada 28 mai - 6 iunie, la Cluj-Napoca, proiecţia urmând să aibă loc în Piaţa Unirii din municipiu.

62 afișări
Imaginea articolului Filmul "Soul Kitchen", de Fatih Akin, deschide TIFF 2010

Directorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), Tudor Giurgiu (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Directorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), Tudor Giurgiu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în deschiderea evenimentului, care va avea loc, în premieră, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, va fi proiectat cel mai recent film al lui Fatih Akin, "Soul Kitchen", o comedie distinsă la Festivalul de la Veneţia din 2009 cu premiul special al juriului.

"Filmul spune povestea unui proprietar de restaurant pe nume Zinos, ale cărui aventuri şi probleme vor încânta spectatorii timp de aproape o sută de minute", a spus Giurgiu.

Acesta a precizat că ediţia a noua a TIFF va avea loc în perioada 28 mai - 6 iunie, iar publicul va fi "răsfăţat" cu producţii senzaţionale, un număr impresionant de invitaţi de marcă şi petreceri incendiare.

Potrivit lui Giurgiu, directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov, a ales câteva titluri cu ajutorul cărora ediţia din acest an a TIFF va fi "de neratat".

"Câştigător a două premii Oscar, pentru cel mai bun scenariu adaptat, respectiv pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, şi distins cu alte 65 de trofee, printre care şi Marele Premiu la Festivalul de la Sundance, «Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire», în regia lui Lee Daniels, este în mod clar unul dintre cele mai aşteptate filme de la TIFF. O dramă emoţionantă şi tulburătoare despre viaţa lui Clareece Precious Jones, o adolescentă analfabetă, cu numeroase probleme, care încearcă să-şi schimbe radical viaţa după ce toate uşile i-au fost închise", a spus Giurgiu.

Potrivit sursei citate, un alt punct forte al acestei ediţii este şi controversatul "Videocracy", în regia lui Erik Gandini, inclus în programul de documentare prezentat de partenerul festivalului, HBO România.

"Continuând modelul implementat cu succes anul trecut, prin proiecţia filmului «Il Divo», anul acesta, «Videocracy» va fi titlul pe baza căruia o serie de invitaţi ai festivalului, politicieni, profesionişti din industria cinematografică şi publicul clujean vor dezbate tema «Film şi politică». Documentarul, o producţie suedeză, prezintă într-un mod original şi provocator impactul pe care anumite canale media, dominate de Silviu Berlusconi, l-au exercitat asupra populaţiei italiene în ultimii 30 de ani", a spus Giurgiu.

Alte filme prezente la TIFF 2010 sunt:

  • "Submarino", în regia lui Thomas Vinterberg, prezentat în competiţie la Festivalul de la Berlin 2010,

  • drama "Hadewijch", a controversatului regizor francez Bruno Dumont,

  • "Io sono l'amore", o tragică poveste de dragoste regizată de Luca Guadagnino, cu Tilda Swinton în rolul principal,

  • "How I Ended This Summer", în regia lui Aleksei Popogrebsky, distins la Festivalul de la Berlin cu Ursul de Argint pentru cea mai bună interpretare masculină, respectiv pentru contribuţie artistică deosebită,

  • "Mother", al coreeanului Joon-ho Bong, prezent la una dintre ediţiile anterioare ale TIFF cu filmul "Monstrul" ("The Host"), şi

  • "Revolucion", o colecţie de scurtmetraje despre revoluţia mexicană de acum o sută de ani, aşa cum este ea văzută în prezent de zece cineaşti tineri. La această producţie mexicană semnează regia, printre alţii, actorii Gael García Bernal şi Diego Luna şi regizorii Fernando Eimbcke ("Lake Tahoe", la TIFF 2008) şi Amat Escalante.

Giurgiu a precizat că publicul va mai putea viziona "J'ai tue ma mere", debutul aclamat al unui regizor de 19 ani, Xavier Dolan. Filmul a fost recompensat cu 19 trofee, dintre care trei obţinute la Festivalul de la Cannes în 2009.

Cinefilii vor putea viziona toate aceste producţii în cinematografele Republica, Arta şi Victoria. De asemenea, vor mai găzdui proiecţii Cinema City, Piaţa Unirii, Echinox, Taverna, Teatrul Naţional, precum şi cel mai recent spaţiu expoziţional din Cluj-Napoca, Fabrica de Pensule. Proiecţiile în regim Drive-In din parcarea Iulius Mall, populare în ediţiile precedente ale TIFF, vor fi reluate şi în acest an, în perioada 28 - 30 mai.

Totodată, TIFF continuă Programul de Educaţie Media şi Cinematografică lansat anul trecut.

"Organizatorii duc mai departe dorinţa de a apropia de cinema tânăra şi foarte tânăra generaţie de spectatori. O serie de filme targetate pe categorii de vârstă, selecţionate de profesionişti în domeniu, vor fi proiectate în cadrul acestui program. Pe baza acestor filme se vor lansa discuţii si teme de dezbateri ample între elevi şi profesori. Atât cadrelor didactice, cât şi tinerilor spectatori li se vor pune la dispoziţie materiale de lucru, fişe ale fiecărui film prezentat, cu detalii despre subiectul producţiei respective şi tematica abordată", a precizat Giurgiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici