Băsescu face un apel conducerii Senatului şi USL: Să înceteze de îndată demersurile de politizare a ICR

Preşedinte Traian Băsescu face un apel la adresa conducerii Senatului şi la senatorii USL "să înţeleagă importanţa" ICR pentru imaginea culturii româneşti şi a României în lume şi "să înceteze de îndată demersurile de politizare a acestei instituţii culturale", conform unui comunicat al Preşedinţiei.

712 afișări
Imaginea articolului Băsescu face un apel conducerii Senatului şi USL: Să înceteze de îndată demersurile de politizare a ICR

Băsescu face un apel conducerii Senatului şi USL: Să înceteze de îndată demersurile de politizare a ICR (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Administraţia Prezidenţială a transmis, marţi, un comunicat în care face o serie de precizări cu privire la "situaţia cu care se confruntă Institutul Cultural Român (ICR) începând cu luna iunie 2012".

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, îşi exprimă îngrijorarea faţă de continua decredibilizare a Institutului Cultural Român ca urmare a schimbărilor brutale a conducerilor instituţiei şi a politizării la care USL supune ICR în ultimul an; intenţiile de folosire ca instrument politic a unei instituţii al cărei unic scop este promovarea culturii româneşti în lume, demersurile de politizare a activităţilor pe care ICR le desfăşoară şi a aparatului său de lucru, aşa cum confirmă şi evenimentele din ultimele zile, nu au făcut altceva decât să continue procesul de degradare a imaginii Institutului Cultural Român", se menţionează în comunicat.

De asemenea, sursa citată precizează că preşedintele Traian Băsescu "face un apel la adresa conducerii Senatului şi la senatorii USL să înţeleagă importanţa Institutului Cultural Român pentru imaginea culturii româneşti şi a României în lume, să dea dovada unui comportament responsabil şi să înceteze de îndată demersurile de politizare a acestei instituţii culturale".

Guvernul a adoptat în 13 iunie 2012 Ordonanţa de Urgenţă (OUG 27/2012) privind trecerea ICR de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului.

Plenul Senatului a adoptat, marţi, proiectul de hotărâre privind încetarea mandatelor preşedintelui Institutului Cultural Român (ICR) Andrei Marga şi al vicepreşedintelui Horia Gârbea ca urmare a demisiilor acestora, dar şi revocarea lui Vladimir Simon din funcţia de vicepreşedinte al ICR.

Plenul forului a adoptat, în şedinţa de marţi, proiectul de hotărâre al comisiilor pentru cultură şi politică externă din Senat privind încetarea mandatelor preşedintelui ICR, Andrei Marga, şi al lui Horia Gârbea, vicepreşedintele instituţiei, ca urmare a demisiilor acestora, cu 83 de voturi "pentru", 1 vot "împotrivă" şi 12 abţineri, respectiv 87 de voturi "pentru", niciun vot "împotrivă" şi patru abţineri.

De asemenea, plenul Senatului a adoptat proiectul de hotărâre privind revocarea din funcţia de vicepreşedinte al ICR a lui Vladimir Simon, cu 81 de voturi "pentru", niciun vot împotrivă şi 19 abţineri.

Preşedintele comisiei pentru cultură şi media, Georgică Severin, a declarat, marţi, în plenul Senatului că ICR a depus un raport de activitate al instituţiei doar pentru perioada septembrie 2012 - aprilie 2013, precum şi contul de execuţie bugetară reprezentând primul trimestru al lui 2013.

Forul urmează să înceapă procedurile pentru numirea unei noi conduceri a ICR.

Comisiile reunite pentru cultură şi politică externă din Senat au cerut, luni, revocarea lui Andrei Marga din funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), precum şi a vicepreşedinţilor Horia Gârbea şi Vladimir Simon.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici