BNR va pune în circulaţie o monedă de argint

Banca Naţională a României (BNR) va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând din 11 august, o monedă din argint dedicată sărbătoririi a 200 de ani de la naşterea lui Simion Bărnuţiu.

20 afișări
Imaginea articolului BNR va pune în circulaţie o monedă de argint

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu (Imagine: Mediafax Foto)

Moneda de argint are o valoare nominală de 10 lei, greutatea de 31,103 grame, o formă rotundă, un diametru de 37 de milimetri şi margine zimţată.

Aversul prezintă un fragment din acuarela lui Costache Petrescu – "Adunarea Naţională de la Blaj", peste care se află inscripţia "Marea Adunare Naţională de la Blaj - Mai 1848".

În partea stângă a aversului se află anul emisiunii – 2008, scris vertical, iar în partea superioară, valoarea nominală – 10 lei.

Lângă chenar se găseşte inscripţia în arc de cerc "România", în timp ce, în dreapta, este desenată stema României.

Reversul monedei prezintă portretul lui Simion Bărnuţiu, unul dintre organizatorii Revoluţiei de la 1848 din Transilvania.

Acesta are, în stânga, inscripţia "Simion Barnuţiu", scrisă vertical, dedesubt, inscripţia "200 ani de la naştere", iar la dreapta, anii 1808 şi 1864.

Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate în limba română, engleză şi franceză.

Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile Guvernatorului Băncii Naţionale a României şi Casierului central.

Monedele vor fi prezentate în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR.

Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici