Bookfest, deschis în prezenţa ministrului Culturii

Târgul de carte Bookfest (17 - 21 iunie) a fost deschis miercuri, la Complexul Romexpo din Bucureşti, în prezenţa ministrului Culturii, Theodor Paleologu, care a declarat că participă la manifestare nu atât ca invitat, ci mai degrabă în calitate de consumator de carte.

14 afișări
Imaginea articolului Bookfest, deschis în prezenţa ministrului Culturii

Bookfest, deschis în prezenţa ministrului Culturii (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

După ce a tăiat panglica de inaugurare, împreună cu preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, Grigore Arsene, Theodor Paleologu a pus o bucată din aceasta în buzunarul de la costum şi a traversat suprafaţa târgului, printre standurile unde expozanţii îşi aranjau cărţile, pentru a ajunge în pavilionul rezervat conferinţei de deschidere a evenimentului.

Paleologu a ţinut să sublinieze că se află la târg în primul rând în calitate de consumator de carte, dar şi ca organizator, chiar dacă primul statut pe care şi l-a asumat, miercuri, a fost cel de invitat al Bookfest, lansând, imediat după deschidere, "Cartea neagră a patrimoniului".

"Am venit aici ca să cumpăr cât mai multe cărţi. Am luat bani cu mine ca să fac cumpărături", a mărturisit ministrul Culturii. "Anul trecut era foarte mare înghesuială aici", şi-a amintit ministrul, care a subliniat că, "dacă merge bine acest târg, este un semn şi pentru Ministerul Culturii".

Pe de altă parte, Grigore Arsene a spus că "târgul de anul acesta este un pariu (al editorilor, n.r.), pentru a vedea cauza greutăţilor întâmpinate în ultimele şase-opt luni". "Dacă lucrurile merg bine la târgul acesta, înseamnă că problema este la veriga dintre edituri şi cititori, dacă nu merge bine, cauzele sunt mai profunde şi ţin de fiecare editor", a spus Grigore Arsene în deschidere.

"Este un examen pe care vom încerca să îl trecem cu brio", a încheiat preşedintele Asociaţiei Editorilor din România.

Printre evenimentele notabile ale primei zile a târgului Bookfest se numără o lansare a editurii Humanitas, "Istoria comunismului din România", raport al Comisiei prezidenţiale.

Ediţia din 2009 a celui mai mare târg de carte din Bucureşti se desfăşoară în Complexul Expoziţional Romexpo, în pavilioanele 13, 14, 15, 16 şi 17.

Urmând conceptul de anul trecut, organizatorii au pus la dispoziţia expozanţilor spaţii mari de desfăşurare, târgul de carte fiind deschis tot în cele cinci pavilioane ale Complexului Romexpo, întinse pe o suprafaţă de 13.700 metri pătraţi, ce cuprind peste 130 de standuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici