British Museum returnează o sculptură Oceanică în Polinezia timp de trei ani

Admirată de Henry Moore şi Picasso, sculptura A'a tocmai a fost expusă la muzeul principal din Tahiti.

474 afișări
Imaginea articolului British Museum returnează o sculptură Oceanică în Polinezia timp de trei ani

Sursa foto: British Museum

Muzeul Britanic a împrumutat de trei ani cea mai celebră sculptură oceanică din lume muzeului principal din Tahiti. Cunoscută sub numele de A'a, sculptura reprezintă un strămoş zeificat al oamenilor din Rurutu, o mică insulă la aproape 600 km sud de Tahiti.
 
Te Fare Iamanaha/Musée de Tahiti et des Iles (Muzeul Tahiti şi Insulelor) a fost redeschis în martie, după o extindere majoră. Arhitectul francez Pierre-Jean Picart a proiectat o sală mare de expoziţii, unde A'a este obiectul vedetă expus. Muzeul este situat în Punaauia, la 10 km în afara capitalei Papeete din Polinezia Franceză.
 
A'a, sculptat în lemn de santal, are o înălţime de 1,2 m. Este o sculptură stilizată asemănătoare omului, dar ceea ce este mai neobişnuit sunt cele 30 de figurine mici care ies de pe suprafaţa ei. În spate se află o cavitate care probabil a servit cândva drept raclă, ţinând un craniu uman.
 
Până de curând, se presupunea că A'a este din secolul al XVIII-lea, dar cele mai recente cercetări arată că lemnul datează din 1591-1647, fiind printre cele mai vechi sculpturi polineziene care au supravieţuit. Originea numelui A'a, folosit pentru prima dată de misionarul britanic John Williams în 1821, rămâne obscură, potrivit TheArtNewspaper.
 
În 1821, unii dintre şefii lui Rurutu s-au convertit la creştinism şi, pentru a-şi demonstra loialitatea, au trimis o barcă cu A'a şi alte obiecte religioase tradiţionale pe insula Ra'iatea, unde Societatea Misionară din Londra avea o bază. În această perioadă Rurutu avea doar câteva sute de locuitori, din moment ce populaţia sa fusese decimată de introducerea bolilor europene.
 
Williams a descris sosirea bărcii ca fiind încărcată cu „trofee ale victoriei, zeii păgânilor luaţi în acest război fără sânge pentru creştinism”.
 
Două secole mai târziu, Societatea Misionară din Londra l-a dus pe A'a din Ra'iatea în Anglia, unde a fost expus în muzeul lor din Londra. În 1890 societatea a împrumutat A'a Muzeului Britanic, iar în 1911 proprietatea a fost transferată.
 
Din păcate, British Museum nu are de zeci de ani o galerie Oceania, aşa că nu are un loc potrivit pentru a expune această sculptură cheie într-un context adecvat. Prin urmare, A'a a fost împrumutat unor expoziţii externe, cum ar fi spectacolul Oceania 2018 al Academiei Regale de Arte.
 
A'a a fost multă vreme o mare sursă de inspiraţie pentru artiştii europeni. Picasso a văzut o distribuţie a sculpturii în casa artistului şi colecţionarului suprarealist englez, Roland Penrose, într-o vizită în Sussex în 1950 – şi a comandat prompt o copie pentru studioul său. Henry Moore îl admirase pe A'a din anii 1920, iar în 1978 Muzeul Britanic i-a oferit o distribuţie pentru cea de-a 80-a aniversare. Rămâne la vedere în Hoglands, fosta sa casă din Hertfordshire.
 
Alături de A'a, British Museum împrumută alte cinci obiecte Te Fare Iamanaha/Musée de Tahiti et des Iles. 
 
A'a nu se va întoarce în Rurutu, deoarece insula îndepărtată de 2.400 de locuitori nu are facilităţile muzeului din Tahiti. Dar o altă distribuţie este în primăria de pe Rurutu.
 
Steven Hooper, specialist în arta Pacificului la Centrul Sainsbury al Universităţii din East Anglia, îl descrie pe A'a ca fiind „una dintre cele mai mari creaţii artistice ale omenirii, ca un lucru de mare raritate, minune şi curiozitate – în sensul pozitiv al secolului al XVIII-lea".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici