Bucureşti, pe lista internaţională a siturilor istorice ameninţate de distrugere

World Monuments Fund nominalizează Bucureştiul pe lista internaţională a siturilor istorice ameninţate de distrugere, 2016 Watch, care cuprinde 50 de obiective istorice cele mai ameninţate la nivel mondial.

315 afișări
Imaginea articolului Bucureşti, pe lista internaţională a siturilor istorice ameninţate de distrugere

Bucureşti, pe lista internaţională a siturilor istorice ameninţate de distrugere (Imagine: Andreea Alexandru/Arhiva Mediafax Foto)

"Bucureştiul are distincţia de a fi singura capitală europeană nominalizată pentru situaţia dezastruoasă în care se află patrimoniul arhitectural şi peisajele culturale", declară Roxana Wring, reprezentant al Asociaţiei Pro.Do.Mo, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Înfiinţată în 1965, World Monuments Fund este cea mai prestigioasă organizaţie internaţională dedicată protejării patrimoniului arhitectural şi a peisajelor culturale.

Nominalizarea Bucureştiului vine ca urmare a iniţiativei Asociaţiei Pro.Do.Mo, sprijinită de Fundaţia Pro Patrimonio. Începând cu 2008, Asociaţia Pro.Do.Mo a început să inventarieze cauzele distrugerii patrimoniului bucureştean - demolarea imobilelor istorice cu valoare arhitecturală, restaurări care încalcă principiile de conservare a patrimoniului, intervenţii urbanistice, care afectează valoarea ambientală şi culturală a zonelor construite protejate.

Pe parcursul timpului, atât Pro.Do.Mo, cât şi Pro Patrimonio au sesizat instituţiile publice centrale şi locale asupra situaţiei disperate a patrimoniului istoric al Bucureştiului, însă fără rezultat.

Anunţul vine la scurt timp după ce Preşedinţia României a inclus conservarea şi valorificarea patrimoniului cultural ca obiectiv naţional de securitate în Strategia Naţionala de Apărare a României pentru perioada 2015 - 2019.

Pe parcursul celor doi ani cât timp Bucureştiul se va afla pe lista World Monuments Fund Watch 2016, experţi internaţionali vor vizita Capitala pentru a oferi asistenţă tehnică în elaborarea unei strategii pentru conservarea patrimoniului arhitectural şi urbanistic bucureştean. De asemenea, vor fi organizate evenimente publice de promovare a patrimoniului, workshopuri şi seminarii pentru administraţia publică locală responsabilă cu protejarea patrimoniului construit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici