Bustul "prea sexy" al Arethiei Tătărăscu, în The Huffington Post şi The Independent. Ce scriu publicaţiile britanice despre decizia Ministerului Culturii de a îndepărta soclurile

Un bust al Arethiei Tătărăscu - soţia fostului premier din perioada interbelică Gheorghe Tătărăscu - care va trebui să fie îndepărtat de pe soclu, la Târgu-Jiu, pentru că este "prea sexy", constituie subiectul unor articole publicate de The Huffington Post şi The Independent.

2305 afișări
Imaginea articolului Bustul "prea sexy" al Arethiei Tătărăscu, în The Huffington Post şi The Independent. Ce scriu publicaţiile britanice despre decizia Ministerului Culturii de a îndepărta soclurile

Bustul "prea sexy" al Arethiei Tătărăscu, în The Huffington Post şi The Independent (Imagine: captură independent.co.uk)

Astfel, într-un articol intitulat "«Sâni prea mari» pentru bustul fostei prime doamne a României Arethia Tatarescu, afirmă Ministerul Culturii", The Huffington Post prezintă situaţia bustului soţiei fostului premier al României Gheorghe Tătărescu, amplasat ilegal în Târgu-Jiu, potrivit Ministerului român al Culturii.

"«Un bust sculptat pentru a o comemora pe soţia unui preşedinte al României trebuie refăcut pentru că sânii acesteia sunt prea mari», a afirmat Ministerul Culturii din această ţară. (...) Pompiliu Ciolacu, şeful Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu al Consiliului Local (Gorj, n.r.), a declarat: «Din punct de vedere artistic este exagerat şi nu prezintă adevărata imagine a persoanei». Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii, a decis ca această sculptură să fie dată jos de pe soclu şi refăcută de artistul local Paul Popescu. Consiliul Judeţean Gorj a plătit pe această operă peste 4.000 de lire sterline", se arată în articolul publicat pe ediţia britanică a site-ului The Huffington Post.

Pe de altă parte, publicaţia britanică The Independent prezintă situaţia şi scrie că "Paul Popescu a refuzat cererea şi a spus că, «în artă, mărimea sânilor este o chestiune de gust». El a afirmat: «Ministrul Boroianu consideră această sculptură este prea sexy din cauză că sânii sunt prea mari. Nu cred că sânii sunt prea mici, nu cred că sânii sunt prea mari. Consider că sunt aşa cum trebuie»".

Totuşi, cele două articole din The Huffington Post şi The Independent conţin câteva greşeli, printre care faptul că Arethia Tătărăscu nu a fost soţia unui preşedinte al României, ci a unui premier. De asemenea, Ministerul român al Culturii nu a invocat drept motiv pentru înlăturarea bustului Arethiei Tătărăscu mărimea sânilor acesteia, ci faptul că lucrarea a fost amplasată ilegal.

Nu numai bustul Arethiei Tătărăscu, ci şi cele ale lui Gheorghe Tătărăscu şi regizorului Sergiu Nicolaescu trebuie îndepărtate de pe soclurile lor, amplasate în Târgu-Jiu. Potrivit unui răspuns al Ministerului Culturii, primit pe 14 aprilie la solicitarea MEDIAFAX, aceste trei busturi au fost amplasate ilegal în Târgu-Jiu şi "reprezintă în mod inadecvat şi lipsit de valoare artistică" personalităţi importante ale istoriei României.

"În situaţia bustului Arethia Tătărăscu, documentaţia privind realizarea şi amplasarea acestuia în municipiul Târgu-Jiu, cu nr. 1182/ 03.12.2013, a fost transmisă ulterior amplasării şi inaugurării monumentului (octombrie 2013). Bustul Gh. Tătărăscu, lângă care s-a amplasat cel al Arethiei Tătărăscu, a fost amplasat tot ilegal în anul 2011, în condiţiile în care Legea nr. 120/2006 a monumentelor de for public este în vigoare din luna mai a anului 2006", afirma Ministerul Culturii.

Totodată, în privinţa bustului lui Sergiu Nicolaescu, "documentaţia privind amplasarea acestuia a fost transmisă Ministerului Culturii cu trei zile înainte de inaugurare".

"În ambele cazuri, Ministerul Culturii, în baza analizei Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public, înfiinţată potrivit prevederilor legii menţionate, nu a putut aproba cele două monumente amplasate ilegal şi care reprezintă în mod inadecvat şi lipsit de valoare artistică două personalităţi importante ale istoriei acestei ţări", preciza Ministerul Culturii.

Ministerul mai preciza că proiectele propuse privind expunerea acestor monumente au fost analizate şi avizate negativ de Comisia Naţonală de For Public în şedinţa din 6 februarie.

"În data de 10.02.2014, Ministerul Culturii, reprezentat prin secretarul de stat, Radu Boroianu, a transmis o notă către Direcţa Judeţeană pentru Cultură Gorj în care precizează că proiectele depuse de către Primăria Târgu-Jiu în vederea amplasării monumentelor au fost avizate negativ de către comisia de specialitate şi autoritatea locală se află într-o situaţie de ilegalitate", mai afirma Ministerul Culturii.

În plus, Ministerul Culturii se declară "deschis pentru soluţionarea favorabilă a acestor subiecte, în cazul în care se va prezenta documentaţa necesară pentru amplasarea unor monumente care vor fi în conformitate cu propunerile Comisiei Naţonale pentru Monumente de For Public".

Şeful Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Gorj, Pompiliu Ciolacu, a declarat, pe 14 aprilie, corespondentului MEDIAFAX că Ministerul Culturii a solicitat îndepărtarea busturilor soţilor Tătărăscu, la fel cum a solicitat şi îndepărtarea bustului lui Sergiu Nicolaescu, expus într-un spaţiu public fără avizele legale.

Ciolacu a precizat că a informat Primăria Târgu-Jiu despre demersurile Ministerului Culturii, municipalitatea urmând, la rândul său, să solicite Consiliului Judeţean Gorj îndepărtarea busturilor soţilor Tătărăscu, amplasate în apropierea Muzeului Judeţean "Alexandru Ştefulescu", instituţie subordonată CJ Gorj.

Busturile sunt amplasate într-un parc care poartă numele Arethiei Tătărăscu, lucrarea dedicată acesteia fiind inaugurată în toamna anului trecut, la doi ani după ce fusese inaugurat cel dedicat lui Gheorghe Tătărăscu. Ambele lucrări au fost realizate de artistul plastic Paul Popescu din Târgu-Jiu, unul dintre cei care au criticat anul trecut modul în care a fost realizată restaurarea Porţii Sărutului, el având anul acesta o întâlnire cu fostul secretar de stat Radu Boroianu din Ministerul Culturii, ocazie cu care a discutat inclusiv despre cele două busturi ale soţilor Tătărăscu.

"Domnul ministru Boroianu, după ce ne-am cunoscut cu ocazia vizitei de la Târgu-Jiu, spunea că, personal, o găseşte prea «sexoasă», dar eu am realizat lucrarea folosindu-mă după fotografii şi tablouri de epocă, în care apare Arethia Tătărăscu. Dacă e să privim lucrurile în faţă, în perspectiva felului în care arăta Arethia Tătărăscu, pot să spun că ea chiar era o damă bine şi sânii reprezentau ceva. Pe mine, în mod oficial, nu m-a informat nimeni despre vreo problemă la aceste busturi, dar am auzit discuţii pe această temă. Am şi acum macheta în care am turnat acel bust şi, dacă e nevoie, pot să-i aduc modificări pentru a realiza un bust diferit de cel actual", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX artistul plastic Paul Popescu.

Arethia Tătărăscu a trăit între 1889 şi 1968, fiind preşedintă a Ligii Naţionale a Femeilor Gorjene. Ea l-a invitat pe Constantin Brâncuşi să realizeze la Târgu-Jiu Ansamblul Monumental "Calea Eroilor", ansamblu care include Coloana fără Sfârşit, Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Aleea Scaunelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici