Ministerul Culturii: Bustul lui Sergiu Nicolaescu şi cele ale soţilor Tătărăscu din Târgu-Jiu au fost amplasate ilegal

Busturile lui Sergiu Nicolaescu şi cele ale soţilor Tătărăscu au fost amplasate ilegal în Târgu-Jiu şi "reprezintă în mod inadecvat şi lipsit de valoare artistică" personalităţi importante ale istoriei României, se arată într-un răspuns al Ministerului Culturii (MC), primit la solicitarea MEDIAFAX.

629 afișări
Imaginea articolului Ministerul Culturii: Bustul lui Sergiu Nicolaescu şi cele ale soţilor Tătărăscu din Târgu-Jiu au fost amplasate ilegal

Ministerul Culturii: Bustul lui Sergiu Nicolaescu şi cele ale soţilor Tătărăscu din Târgu-Jiu au fost amplasate ilegal (Imagine: Gigi Ciuncanu/ Mediafax Foto)

"În situaţia bustului Arethia Tătărăscu, documentaţia privind realizarea şi amplasarea acestuia în municipiul Târgu-Jiu, cu nr. 1182/ 03.12.2013, a fost transmisă ulterior amplasării şi inaugurării monumentului (octombrie 2013). Bustul Gh. Tătărăscu, lângă care s-a amplasat cel al Arethiei Tătărăscu, a fost amplasat tot ilegal în anul 2011, în condiţiile în care Legea nr. 120/2006 a monumentelor de for public este în vigoare din luna mai a anului 2006", spune Ministerul Culturii.

Totodată, în privinţa bustului lui Sergiu Nicolaescu, "documentaţia privind amplasarea acestuia a fost transmisă Ministerului Culturii cu trei zile înainte de inaugurare".

"În ambele cazuri, Ministerul Culturii, în baza analizei Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public, înfiinţată potrivit prevederilor legii menţionate, nu a putut aproba cele două monumente amplasate ilegal şi care reprezintă în mod inadecvat şi lipsit de valoare artistică două personalităţi importante ale istoriei acestei ţări", spune Ministerul Culturii.

Ministerul precizează că proiectele propuse privind expunerea acestor monumente au fost analizate şi avizate negativ de Comisia Naţională de For Public în şedinţa din 6 februarie.

"În data de 10.02.2014, Ministerul Culturii, reprezentat prin secretarul de stat, Radu Boroianu, a transmis o notă către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Gorj în care precizează că proiectele depuse de către Primăria Târgu-Jiu în vederea amplasării monumentelor au fost avizate negativ de către comisia de specialitate şi autoritatea locală se află într-o situaţie de ilegalitate", mai spune Ministerul Culturii.

În plus, Ministerul Culturii se declară "deschis pentru soluţionarea favorabilă a acestor subiecte, în cazul în care se va prezenta documentaţia necesară pentru amplasarea unor monumente care vor fi în conformitate cu propunerile Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public".

Bustul lui Sergiu Nicolaescu, inaugurat pe 6 decembrie anul trecut în centrul municipiului Târgu-Jiu, va trebui dat jos de pe soclu şi înlocuit cu un altul, după ce Ministerul Culturii a anunţat autorităţile locale că nu îşi dă avizul pentru amplasarea operei respective într-un spaţiu public.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu-Jiu, Ramona Evulescu, a precizat, pe 10 aprilie, corespondentului MEDIAFAX că Ministerul Culturii a trimis municipalităţii o adresă în care precizează că expunerea bustului nu poate fi avizată întrucât "nu are nimic în comun cu expresia marelui regizor".

Evulescu a menţionat că, după Paşti, municipalitatea va încerca să contacteze oficial familia regretatului regizor, în special pe Dana Nicolaescu, văduva acestuia, pentru a-i comunica decizia Ministerului Culturii. Purtătorul de cuvânt menţionează că familia are obligaţia să îndepărteze bustul respectiv, în caz contrar, Primăria fiind obligată să procedeze ea la eliberarea soclului şi, eventual, la amplasarea unui bust nou, care să îl reprezinte cu adevărat pe Sergiu Nicolaescu.

Bustul regizorului a fost inaugurat anul trecut, pe 6 decembrie, la un an după ce Sergiu Nicolaescu fusese la Târgu-Jiu pentru a primi titlul de cetăţean de onoare al oraşului. La ceremonia de inaugurare a bustului a fost prezentă pentru câteva minute Dana Nicolaescu şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, dar nu şi primarul Florin Cârciumaru, care a absentat de la eveniment după ce presa relatase despre faptul că opera nu îl reprezintă cu adevărat pe marele regizor.

Pe de altă parte, Dana Nicolaescu, văduva regretatului regizor Sergiu Nicolaescu, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că nu i-a aparţinut iniţiativa amplasării în Târgu-Jiu a unui bust reprezentându-l pe cunoscutul cineast, aceasta precizând că a fost invitată doar la dezvelirea sculpturii.

"Iniţiativa amplasării în Târgu-Jiu a unui bust reprezentându-l pe soţul meu, regizorul Sergiu Nicolaescu, nu mi-a aparţinut. Nu am fost implicată în alegerea sculptorului, nu am comandat lucrarea şi nu am făcut demersuri pentru amplasarea acesteia", a afirmat Dana Nicolaescu.

Aceasta a precizat că a fost doar invitată de reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu şi ai Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România (UARF) la dezvelirea sculpturii.

Bustul lui Sergiu Nicolaescu a fost realizat de sculptorul craiovean Rodion Gheorghiţă, acesta declarând, la dezvelirea operei sale, că s-a folosit de fotografii din tinereţea lui Sergiu Nicolaescu, fapt care ar explica diferenţele de fizionomie.

"Toate pozele de care m-am folosit sunt un cumul de expresii ale dânsului şi am căutat să-i redau postura de forţă din perioada de maturitate, nu au legătură cu vârsta înaintată a dumnealui", a explicat Rodion Gheorghiţă.

Ulterior, după dezvelirea bustului, mai multe persoane care treceau prin zonă au declarat că nu l-au recunoscut pe Sergiu Nicolaescu în opera respectivă decât prin faptul că pe soclu era trecut numele acestuia.

Pe de altă parte, autorităţile locale din Târgu-Jiu trebuie să dea jos de pe soclu şi bustul fostului premier din perioada interbelică Gheorghe Tătărăscu şi al soţiei acestuia, Arethia Tătărăscu.

Şeful Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Gorj, Pompiliu Ciolacu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că Ministerul Culturii a solicitat îndepărtarea celor două busturi, la fel cum a solicitat şi îndepărtarea bustului lui Sergiu Nicolaescu, expus într-un spaţiu public fără avizele legale.

Ciolacu a precizat că a informat Primăria Târgu-Jiu despre demersurile Ministerului Culturii, municipalitatea urmând, la rândul său, să solicite Consiliului Judeţean Gorj îndepărtarea busturilor soţilor Tătărăscu, amplasate în apropierea Muzeului Judeţean "Alexandru Ştefulescu", instituţie subordonată CJ Gorj.

Busturile sunt amplasate într-un parc care poartă numele Arethiei Tătărăscu, lucrarea dedicată acesteia fiind inaugurată în toamna anului trecut, la doi ani după ce fusese inaugurat cel dedicat lui Gheorghe Tătărăscu. Ambele lucrări au fost realizate de artistul plastic Paul Popescu din Târgu-Jiu, unul dintre cei care au criticat anul trecut modul în care a fost realizată restaurarea Porţii Sărutului, el având anul acesta o întâlnire cu fostul secretar de stat Radu Boroianu din Ministerul Culturii, ocazie cu care a discutat inclusiv despre cele două busturi ale soţilor Tătărăscu.

"Domnul ministru Boroianu, după ce ne-am cunoscut cu ocazia vizitei de la Târgu-Jiu, spunea că, personal, o găseşte prea «sexoasă», dar eu am realizat lucrarea folosindu-mă după fotografii şi tablouri de epocă, în care apare Arethia Tătărăscu. Dacă e să privim lucrurile în faţă, în perspectiva felului în care arăta Arethia Tătărăscu, pot să spun că ea chiar era o damă bine şi sânii reprezentau ceva. Pe mine, în mod oficial, nu m-a informat nimeni despre vreo problemă la aceste busturi, dar am auzit discuţii pe această temă. Am şi acum macheta în care am turnat acel bust şi, dacă e nevoie, pot să-i aduc modificări pentru a realiza un bust diferit de cel actual", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX artistul plastic Paul Popescu.

Arethia Tătărăscu a trăit între 1889 şi 1968, fiind preşedintă a Ligii Naţionale a Femeilor Gorjene. Ea l-a invitat pe Constantin Brâncuşi să realizeze la Târgu-Jiu Ansamblul Monumental "Calea Eroilor", ansamblu care include Coloana fără Sfârşit, Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Aleea Scaunelor.

Sergiu Nicolaescu a decedat pe 3 ianuarie 2013, la vârsta de 82 de ani, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, au anunţat atunci reprezentanţii Spitalului Elias din Capitală, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012. Cineastul Sergiu Nicolaescu a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecţie impresionantă de peste 60 de filme, în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în acelaşi timp, haina de regizor, scenarist şi actor, cu o abilitate neobişnuită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici