Cântăreaţa Anca Parghel a încetat din viaţă

Cântăreaţa Anca Parghel a încetat din viaţă, vineri dimineaţă, la Spitalul Judeţean din Timişoara.

711 afișări
Imaginea articolului Cântăreaţa Anca Parghel a încetat din viaţă

Cântăreaţa Anca Parghel a încetat din viaţă (Imagine: Mediafax Foto)

Cântăreaţa Anca Parghel, care a murit, vineri dimineaţă, răpusă de cancer, a înregistrat, de-a lungul carierei sale, peste 15 albume, fiind deseori comparată de critici cu Yma Sumac, Maria Callas sau Ella Fitzgerald.

Anca Parghel s-a născut la Câmpulung Moldovenesc, în 1957, a urmat cursurile liceului de muzică din Iaşi, apoi pe cele ale Conservatorului.

Anca Parghel a predat canto, pian şi improvizaţie la liceul de muzică din Suceava, în Bucureşti, la Conservator, şi, începând cu 1980, a predat diferite ateliere în Belgia, Bruges, Namur 'La Marlagne', în Germania (Honnover, Ravensburg, Leipzig Conservatory, Munchen, Oldenburg), în Marea Britanie (Silsoe and Cleolaine Workshops) şi în Republica Moldova (Chişinău).

TITLURILE ZILEI

A participat la marile festivaluri de jazz începând din 1984 (Bucureşti, Braşov, Sibiu, Costineşti, Iaşi, Nurenberg, Leipzig, Varşovia, Leverkussen, Viena, Liege, Tubingen, Munchen, Linz, Zagreb, Varna, Lomza, Bratislava), dar a susţinut recitaluri şi în cluburi din România, Bulgaria, Germania, Belgia, Austria, Elveţia.

De-a lungul carierei a cântat alături de muzicieni români precum Johnny Răducanu, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, dar şi cu nume celebre din jazz-ul mondial (Billy Hart, Archie Shepp, Larry Coryell, Jean-Louis Rassinfosse, Phillipp Catherine, Marc Levine, Claudio Roditi, Thomas Stanko, Ricardo Del Fra, Stephane Galland, Jon Hendricks Band, Klaus Ignatzek etc.).

A locuit o perioadă în Bruxelles, Belgia, unde a activat la catedra de jazz vocal la Brussels Royal Conservatory Of Music Lemmens Music Conservatory. A continuat să participe la diferite evenimente de jazz din Belgia, Germania, Olanda în diferite formule - trio, cvartet, cvintet -, alături de Ciprian Parghel - bass, Tudor Parghel - tobe, Kurt Bulteel – pian sau Paolo Radoni - chitara.

De-a lungul carierei sale, a înregistrat peste 15 albume, fiind deseori comparată de critici cu Yma Sumac, Maria Callas sau Ella Fitzgerald.

Printre albumele pe care le-a înregistrat se numără “Soul, My Secret Place” (1987), “Magic Bird”, cu Mircea Tiberian (1988), “Ron und Tania” (1991), “Is That So?” (1992), “Airballoon”, “Beautiful Colours”, “Carpathian Colours” (1994), “Jazz, My Secret Soul” (1994), “Indian Princess” (1995), “Midnight Prayer” (1996), “Primal Sound” (1999)

La sfârşitul lui iunie 2008, Anca Parghel a fost diagnosticată cu cancer ovarian.

După ce a ieşit învingătoare în lupta cu o formă de cancer la sân, Anca Parghel a avut o nouă probă de trecut, însă nici atunci nu şi-a pierdut zâmbetul şi optimismul, artista continuând să cânte.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici