- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (22.06.2015, 16:26)
- Andrei Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Casa Cesianu, deschisă după ce 67 de ani a fost folosită ca depozit pentru colecţii de artă - GALERIE FOTO
Casa Cesianu, clădire monument istoric, a fost deschisă luni, în prezenţa primarului general Sorin Oprescu, după finalizarea lucrărilor de consolidare, începute în toamna lui 2013, după ce 67 de ani a fost folosită ca depozit pentru colecţii din patrimoniul Muzeului Municipiului Bucureşti.
Urmărește
2401 afișări
"Astăzi redăm circuitului turistic şi cultural Muzeul Casa Cesianu. Este vorba despre un exemplar ilustrativ pentru casa boierească de la începutul secolului al XIX-lea. Este singurul monument de pe Calea Victoriei care a păstrat toate aceste componente la dimensiunea şi în varianta originală. Ţin să precizez că, deşi declarat muzeu, acest monument istoric a fost folosit timp de 67 de ani, în perioada 1948-2015, drept depozit pentru o parte dintre colecţiile aflate în patrimoniul Muzeului Municipiului Bucureşti. Muzeul nu a fost valorificat ca spaţiu de expunere, din cauza stării de degradare a imobilului", a spus primarul general al Capitalei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Departamentul de Stat al SUA urmărește cu îngrijorare alegerile din România și trage un semnal de alarmă cu privire la documentele CSAT declasificate. Matthew Miller: „România nu trebuie să stea departe de alianțele occidentale”
-
Vremea se strică în toată ţara. Prognoza meteo: lapoviţă, ninsori şi polei în următoarele zile
-
Tratatul de apărare între Coreea de Nord şi Rusia a intrat în vigoare
-
Prima vizită a lui Lavrov într-o ţară UE după doi ani. Blinken nu se va întâlni cu el
Sorin Oprescu a precizat că Muzeul Casa Cesianu a intrat în proces de consolidare, restaurare şi conservare în noiembrie 2013, proiectul fiind finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013.
Valoarea totală a lucrării a fost de aproximativ 8,6 milioane de lei, din care 5,93 milioane au reprezentat fonduri nerambursabile, contractul de finanţare fiind încheiat între Ministerul Dezvoltării, Agenţia de Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov şi Municipiul Bucureşti.
Primarul Capitalei a adăugat că, după 75 de ani de aşteptare, Parcul reşedintei Filipescu-Cesianu va deveni un spaţiu de recreere şi agrement, în punctele special amenajate vor fi organizate spaţii de expunere, iar zona din spatele grădinii va fi folosită pentru concerte sau piese de teatru.
"Pentru prima oară de la intrarea în patrimoniul comunal al proprietăţii Filipescu-Cesianu, va fi organizat un muzeu modern al cărui proiect expoziţional permanent urmează să restituie publicului 300 de ani de istorie a familiei, a copilăriei şi a vieţii de zi cu zi", a mai spus Sorin Oprescu.
Primarul Capitalei a adăugat că lucrările avansează şi la celelalte trei monumente istorice, reabilitate tot prin intermediul Programului Operaţionul Regional 2007-2013, respectiv Arcul de Triumf, Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu" şi Muzeul Nicolae Minovici. Şi la aceste monumente, lucrările de consolidare, restaurare şi conservare sunt cofinanţate de Uniunea Europeană, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
În ce priveşte lucrările la Arcul de Triumf, începute în 2014, Oprescu a spus că acestea sunt finalizate aproximativ 84 la sută, în prezent fiind făcute lucrări la restaurarea faţadelor şi a inscripţiilor originale distruse în perioada comunistă, care vor fi refăcute integral conform imaginii originale.
"S-au executat basoreliefurile, respectiv medalioanele cu chipurile regale. Pe intra-dosul Arcului se va reface, pe baza cercetărilor documentate istoric, inscripţia Budapesta. Precizez că durata de execuţie a restaurării Arcului de Triumf a fost prelungită cu acordul finanţatorului, din cauza suspendării de către autoritatea competentă, Ministerul Culturii, a lucrărilor de restaurare a pietrei, pe perioada iernii. Aşa cum am spus, această lucrare va fi încheiată înainte de 1 Decembrie, astfel încât să poată fi sărbătorită Ziua Naţională", a adăugat Sorin Oprescu.
Primarul Capitalei a mai spus că lucrările de consolidare a clădirii Observatorului Astronomic, începute în august 2014, sunt încheiate aproximativ 37 la sută.
"A fost finalizată consolidarea imobilului, se lucrează la restaurarea picturii murale, a vitraliilor, a componentelor artistice din piatră şi lemn, precum şi a cupolei. Termenul de finalizare a acestei lucrări este noiembrie 2015", a precizat Oprescu.
De asemenea, primarul general a arătat că şi la Muzeul "Nicolae Minovici" a fost deja executată jumătate din lucrare. Reabilitarea muzeului, începută în iunie anul trecut, are termen de finalizare în septembrie 2015. Clădirea principală a fost consolidată şi reabilitată, iar în prezent se lucrează la amenajarea gardului, a curţii, la restaurarea obiectelor de patrimoniu ale muzeului, obiecte din piatră, ceramică şi pictura pe lemn.
Un element de unicitate îl constituie climatizarea spaţiului interior al monumentului, care, "se va asigura prin instalarea unui sistem geo-termic prietenos cu mediul", a precizat Oprescu.
"În acest moment, se forează pentru captarea apelor termale. Este pentru prima dată când în Bucureşti un muzeu va folosi o sursă regenerabilă de energie. Toate monumentele de care v-am vorbit vor reintra în circuitul turistic şi cultural al municipiului Bucureşti", a mai spus primarul general.
Citește pe alephnews.ro: Iohannis lovește fulgerător prin desecretizarea documentelor din ședința CSAT. Instituțiile statului au știut de campania de promovare a lui Călin Georgescu încă din 2021
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce planuri are Rusia cu România? Putin râde de țara noastră după decizia CCR de renumărare a voturilor, iar Alexandr Dughin a afirmat că „România va fi parte a Rusiei”
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Alertă 'freezing rain' pentru mâine, în Capitală. Bucureștenii sunt sfătuiți să se adăpostească, potrivit meteorologilor weather.com
CANCAN.RO
Zodia care își va schimba radical viața până pe 21 decembrie 2024, potrivit faimoasei Neti Sandu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe