Cel mai vechi cinematograf din lume, în care au fost proiectate primele filme ale fraţilor Lumière, redeschis în Franţa - FOTO

Eden-Théâtre, "cel mai vechi" cinematograf din lume, în care au fost proiectate în 1899 primele filme ale fraţilor Lumière, a fost renovat şi va fi redeschis oficial, miercuri, în localitatea La Ciotat din sudul Franţei.

632 afișări
Imaginea articolului Cel mai vechi cinematograf din lume, în care au fost proiectate primele filme ale fraţilor Lumière, redeschis în Franţa - FOTO

Cel mai vechi cinematograf din lume, în care au fost proiectate primele filme ale fraţilor Lumière, redeschis în Franţa - FOTO (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Clădirea, renovată integral după mulţi ani în care a fost închisă, are de acum o faţadă care şi-a regăsit aspectul iniţial, în ocru şi mozaic, şi se distinge pe fundalul marin al acestei comune balneare din sudul Franţei, aflată la o jumătate de oră de mers cu automobilul de oraşul Marsilia, unde familia Lumière venea să îşi petreacă vacanţele la sfârşitul secolului al XIX-lea.

În acea clădire, pe 21 martie 1899, 250 de spectatori uimiţi au descoperit primele filme realizate de Louis şi Auguste Lumière.

Evenimentul a avut loc la cel puţin patru ani după "prima proiecţie publică din istoria cinema-ului", în somptuoasa clădire construită de tatăl lor, Antoine, un industriaş din Lyon, la care au fost prezenţi doar câţiva oaspeţi aleşi pe sprânceană, invitaţi "să asiste la câteva experimente cinematografice".

Data de 21 martie 1899 a devenit legendară şi a făcut din Eden-Théâtre din La Ciotat "decanul de vârstă" al sălilor de cinema, pe măsură ce "surorile" sale au dispărut odată cu trecerea anilor. Eden-Théâtre a scăpat de acest destin tragic graţie determinării de care au dat dovadă câţiva locuitori din La Ciotat.

Funcţionând atât ca sală de spectacole, unde au debutat pe scenă celebrii Fernandel şi Yves Montand, cât şi ca sală de cinema, Eden-Théâtre s-a confruntat în anii '80 cu numeroase dificultăţi: administratorul său a fost asasinat de câţiva răufăcători care au dorit să fure încasările, iar publicul a devenit tot mai puţin numeros.

Micuţa sală din sudul Franţei nu avut de ales şi a fost nevoită să se închidă, cu excepţia unei săptămâni pe an, când găzduia un festival dedicat primelor filme francofone din cinematografie. În 1995, sala a fost însă închisă definitiv din motive de securitate.

A început atunci un veritabil "parcurs de combatant", pentru reabilitarea acestui teatru străvechi, înscris în patrimoniul monumentelor istorice franceze, relatează Patrick Boré, primarul din La Ciotat. Oficialul francez a ţinut să salute rolul de "factor declanşator" al mărcii Marseille Provence 2013 (MP 2013). Oraşul Marsilia, alături de împrejurimile sale, a fost desemnat de UE capitală culturală europeană în 2013.

După lucrările de renovare, care au costat aproximativ 6 milioane de euro, Eden-Théâtre are în prezent alura unei clădiri tinere. Structura sa din lemn care stătea să se prăbuşească a fost întărită, mocheta de pe sol a fost înlocuită cu parchet din stejar negru, iar la etaj fotoliile din epocă au fost restaurate şi îşi aşteaptă spectatorii.

"În acest loc drăguţ care spune o poveste", arhitectul André Stern a pus la punct o scenografie care relatează felul în care a fost realizată trecerea de la fotografie la imaginea animată.

La exterior, clădirea se transformă pe timpul nopţii într-o "locomotivă" - un omagiu adus filmului "L'arrivé d'un train en gare de La Ciotat", al fraţilor Lumière, care a emoţionat publicul în epocă -, iar pe faţada sa este proiectat un film despre cea de-a şaptea artă.

Considerat un atu turistic pentru această comună franceză cu 35.000 de locuitori, a cărei populaţie se triplează pe timpul verii, cinematograful Eden-Théâtre "nu va fi doar un mausoleu al istoriei cinematografiei", afirmă Jean-François Chougnet, preşedintele proiectului MP 2013, ci şi un cinematograf independent, care va fi administrat de o companie privată.

Miza este introducerea acestui cinematograf patrimonial de 166 de locuri într-un proiect cultural mai larg, sala putând fi utilizată ca instrument pedagogic pentru elevi, pentru proiecţia unor filme restaurate şi chiar pentru proiecţii în cadrul unor festivaluri de profil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici