Cine este miliardarul chinez care vrea să cumpere The New York Times. Cartea de vizită impresionantă a lui Chen Guangbiao

Miliardarul chinez Chen Guangbiao este o persoană îndrăzneaţă, nu doar pentru că doreşte să cumpere publicaţia The New York Times, ci şi prin faptul că are o carte de vizită impresionantă, ce include sintagme precum "lider moral al Chinei".

2726 afișări
Imaginea articolului Cine este miliardarul chinez care vrea să cumpere The New York Times. Cartea de vizită impresionantă a lui Chen Guangbiao

Chen Guangbiao (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Prezent în Topul 400 al celor mai bogaţi oameni de afaceri din China, Chen Guangbiao avea o avere personală estimată la 740 milioane de dolari în 2012, însă a devenit foarte cunoscut în ultima perioadă datorită donaţiilor consistente pe care le-a făcut unor organizaţii de caritate foarte cunoscute - o activitate pe care el a denumit-o "filantropie strălucitoare", afirmă jurnaliştii de la businessinsider.com.

Pentru a înţelege mai bine profilul acestui om de afaceri chinez, jurnaliştii au analizat cartea de vizită a acestuia, unul dintre numeroasele materiale promoţionale pe care Chen Guangbiao le-a oferit jurnaliştilor americani. Adam Taylor, autorul articolului, spune că nu este prea sigur de felul în care miliardarul chinez a obţinut toate acele titluri, însă CV-ul omului de afaceri asiatic este totuşi unul impresionant.

Printre calităţile menţionate în cartea de vizită a miliardarului chinez apar sintagme precum "cea mai influentă persoană din China", "cel mai proeminent filantrop din China", "lider moral al Chinei", "erou al operaţiunilor de salvare a persoanelor afectate de seismele din China", "cel mai cunoscut şi mai iubit model de urmat chinez", "membru în Top 10 al celor mai onorabili voluntari din China", "cel mai carismatic filantrop din China", "avocat de top al protejării mediului înconjurător din China contra emisiilor de carbon" şi "cel mai de frunte expert din China în domeniul demolărilor şi a protejării mediului înconjurător".

În ultima vreme presa internaţională a relatat faptul că miliardarul chinez Chen Guangbiao este interesat de preluarea The New York Times, principalul cotidian american, care este în prezent deţinut de familia Sulzberger prin intermediul The Times Company.

Luni, Chen Guangbiao şi-a reafirmat proiectul de cumpărare a The New York Times.

"Intenţionez să cumpăr The New York Times, vă rog să nu credeţi că este o glumă ceea ce spun", a scris Chen Guangbiao, într-un editorial publicat în cotidianul chinez Global Times.

Dacă va reuşi să îşi îndeplinească dorinţa, Chen Guangbiao a afirmat că se angajează să facă reformele necesare astfel încât să sporească autenticitatea şi obiectivitatea materialelor publicate de acest cotidian. De asemenea, Chen Guangbiao a spus că îşi doreşte să întărească influenţa şi credibilitatea acestei publicaţii.

În opinia lui Chen Guangbiao, în prezent, este "foarte dificil" pentru The New York Times să acopere obiectiv ce se întâmplă în China.

La sfârşitul lui decembrie 2013, Chen Guangbiao a afirmat că poartă tratative pentru a cumpăra The New York Times, cu toate că în trecut actualii proprietari ai publicaţiei au negat orice intenţie de scoatere la vânzare a ziarului.

Cotidianul The New York Times a publicat în 2012 o anchetă în care prezenta imensa avere a familiei premierului chinez de la momentul respectiv, Wen Jiabao. Ulterior, site-ul The New York Times a fost blocat în China, iar mai multor jurnalişti ai publicaţiei le-au fost refuzate vizele de intrare pe teritoriul acestei ţări.

Pe de altă parte, în ianuarie 2013, presa americană a scris că Donald Trump vrea să cumpere The New York Times, iar în acest sens ar fi avut loc mai multe întâlniri în care magnatul american ar fi negociat preluarea publicaţiei de la familia Sulzberger.

The New York Times a fost un trofeu râvnit şi de alţi miliardari, Michael Bloomberg, primarul oraşului New York şi fondator al agenţiei de informaţii financiare Bloomberg, fiind la rândul său menţionat de-a lungul timpului printre potenţialii cumpărători interesaţi ai publicaţiei.

Arthur Sulzberger Jr., preşedintele publicaţiei The New York Times, a negat în august 2013 faptul că ziarul ar fi fost scos la vânzare, pe fondul speculaţiilor apărute în acest sens în ultima perioadă, după cum informa la momentul respectiv huffingtonpost.com.

Speculaţiile privind vânzarea The New York Times au apărut după ce a fost făcut public anunţul că Jeff Bezos, fondatorul şi directorul executiv al Amazon, va cumpăra în nume personal, pentru o sumă de 250 de milioane de dolari, cotidianul The Washington Post, de la familia Graham, care deţinea această publicaţie de patru generaţii.

După această tranzacţie, Sulzberger a rămas singura familie care deţine controlul asupra unei publicaţii americane majore.

"Caută familia noastră un cumpărător pentru The Times? Răspunsul este nu", a spus la momentul respectiv Arthur Sulzberger Jr. "The Times nu este de vânzare", a subliniat Sulzberger, făcând totodată referire la angajamentul familiei sale de a continua colaborarea cu managementul şi cu angajaţii companiei pentru dezvoltarea The New York Times.

Speculaţiile privind vânzarea The New York Times au apărut şi în contextul în care Times Company a anunţat, la începutul lunii august 2013, că va vinde publicaţia The Boston Globe, pentru o sumă de 70 milioane de dolari (52,7 milioane de euro), omului de afaceri John W. Henry, proprietarul clubului de fotbal Liverpool.

The Times Co. a anunţat, încă din februarie 2013, că vrea să vândă publicaţia The Boston Globe, precum şi o serie de alte active, precizând că vrea să îşi concentreze eforturile pe dezvoltarea principalului său ziar - The New York Times.

The New York Times este un cotidian american, înfiinţat la New York în 1851, an de când publicaţia a apărut fără întrerupere.

The Times Company este o companie internaţională de media, care deţine, printre altele, titlurile The New York Times, The International Herald Tribune şi NYTimes.com.

Preşedintele grupului este Arthur Ochs Sulzberger Jr., a cărui familie deţine controlul publicaţiei The New York Times din 1896.

Grupul de presă Times Co. a anunţat, în ianuarie 2010, că va introduce la începutul anului 2011 o taxă pentru cei care doresc să acceseze conţinuturile publicate pe nytimes.com. Astfel, cititorii site-ului NYTimes.com au avut acces gratuit la 10 articole pe lună. În iunie 2013, The New York Times a anunţat că va limita şi mai mult accesul la conţinutul său online neplătit, doar 3 articole pe zi putând fi citite gratuit de cei care le accesează de pe dispozitive mobile, după cum a relatat la momentul respectiv huffingtonpost.com. Noul sistem a încerput să producă efecte din 27 iunie 2013 şi a fost aplicat dispozitivelor mobile care folosesc mai multe sisteme de operare, între care şi iOS şi Android.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici