Clubul Român de Presă: Cerem premierului să-şi reconsidere atitudinea faţă de ziarişti. Cea de acum e o desconsiderare

Clubul Român de Presă (CRP) îi cere premierului Victor Ponta să îşi "reconsidere" atitudinea faţă de ziarişti, ultimele declaraţii ale şefului Executivului fiind o "desconsiderare" la adresa jurnaliştilor şi un "regres în comunicare", se spune într-o declaraţie a asociaţiei profesionale, trimisă marţi MEDIAFAX.

478 afișări
Imaginea articolului Clubul Român de Presă: Cerem premierului să-şi reconsidere atitudinea faţă de ziarişti. Cea de acum e o desconsiderare

Clubul Român de Presă: Cerem premierului să-şi reconsidere atitudinea faţă de ziarişti. Cea de acum e o desconsiderare (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

"Ultimele declaraţii ale premierului Victor Ponta sunt o desconsiderare la adresa jurnaliştilor care îşi exercită onest meseria şi un regres în comunicarea dintre persoanele publice şi ziarişti. Condiţionarea relaţiei cu ziariştii şi împărţirea lor în «buni» şi «răi», din cauza unor conjuncturi de care nu sunt responsabili, sunt străine de comportarea europeană pe care trebuie să o aibă o persoană publică de prim-rang. Clubul Român de Presă îi cere premierului Victor Ponta să-şi reconsidere această atitudine, revenirea la o abordare profesionistă în relaţia cu ziariştii fiind o întoarcere necesară la starea de normalitate", se spune în declaraţia Consiliul de Onoare al Clubului, care este board-ul asociaţiei.

CRP este o asociaţie profesională a mass-media, care reuneşte companii din presa scrisă, posturi de radio şi televiziune şi este membră a World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA).

Luni la prânz, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, Ponta nu a dorit să comenteze votul senatorilor PSD împotriva arestării lui Şova şi nici să spună dacă aceştia vor fi sancţionaţi, susţinând că nu înţelege întrebarea, el nedorind să comenteze nici eventuale modificări ale Codului Penal, pe motiv că nu cunoaşte proiectul.

În acelaşi timp, răspunzând unei alte întrebări, şi anume dacă este normal ca ANAF să închidă firme pentru 3,5 lei, Ponta a afirmat că eventuale abuzuri ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) în combaterea evaziunii fiscale vor fi sancţionate, apreciind însă că există o "frăţie a evazioniştilor fiscali" care ar critica ANAF.

Ulterior, Ponta a postat un mesaj pe Facebook în care spunea că vrea să explice de ce a refuzat să răspundă la întrebarea unui jurnalist privind votul senatorilor PSD în cazul Şova, susţinând că el răspunde doar la întrebările celor care reprezintă companii ce îşi achită corect taxele.

"Doresc să lămuresc situaţia foarte clar şi să explic refuzul meu de azi de a răspunde la întrebarea unui anume jurnalist (şi chiar aş dori să aflu părerea celor care citesc această pagină de FB!). Ocupând o funcţie publică, plătită din banii contribuabililor, este corect şi obligatoriu să răspund la întrebările (şi să particip la emisiunile) tuturor reporterilor şi jurnaliştilor reprezentând companiile de presă care plătesc corect taxe şi impozite - oricât de critice sunt acestea faţă de activitatea mea! Ca şef al Guvernului însă, în contextul eforturilor de combatere a evaziunii fiscale, trebuie să dau un semnal clar de avertizare a celor care fac evaziune fiscală, nu plătesc nici măcar contribuţiile sociale ale salariaţilor (uneori nici salariile!) şi fac concurenţă neloială celor cinstiţi şi corecţi. Şi primul gest normal e să nu răspund în niciun fel întrebărilor acestora! Dacă patronii şi managerii lor se hotăresc să intre în legalitate şi normalitate înseamnă că scopul a fost atins. Altfel nu aş face decât să încurajez asemenea atitudini (inclusiv atacurile la adresa ANAF din partea celor subiectivi deoarece se află chiar ei în culpă). Aştept cu interes opinia dvs şi vă mulţumesc", a scris Ponta pe Facebook.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici