CNA a amendat OTV cu 5.000 de lei pentru "Se întâmplă acum"

CNA a decis, joi, să amendeze OTV cu 5.000 de lei, pentru emisiunea "Se întâmplă acum" din 5 şi 6 noiembrie, în care prezentatorul a dezinformat telespectatorii şi a folosit un limbaj injurios, dar şi pentru că televiziunea nu i-a acordat dreptul la replică psihologului Ilie Marinescu.

347 afișări
Imaginea articolului CNA a amendat OTV cu 5.000 de lei pentru "Se întâmplă acum"

CNA a amendat OTV cu 5.000 de lei pentru "Se întâmplă acum"

CNA a analizat în şedinţa de joi emisiunea "Se întâmplă acum" difuzată pe 5 şi 6 noiembrie, în care moderatorul Tudor Barbu a folosit un limbaj injurios. Potrivit Consiliului, Barbu a făcut referire la o judecătoare de la Judecătoria Horezu, Elena Lăcătuşu, fără a menţiona numele acesteia, folosind formule precum "o imbecilă fără margini", "acea femeie o consider tot o eroare strecurată în justiţie" etc.

În aceeaşi emisiune, Tudor Barbu a mai spus că CNA interzice prezentarea cazurilor aflate în justiţie. "Între noi şi CNA este o luptă pe care nu o înţeleg, nu am generat-o noi, nu ştiu cine a generat-o. Cred că ştiu, nu ştiu de ce, ba ştiu şi de ce, e vorba de bani mulţi la mijloc, dar nu aşa se pune pumnul în gură unei televiziuni, explicându-i că nu are voie să facă o anchetă privind un proces pe rol", a spus acesta.

Potrivit lui Răsvan Popescu, preşedintele CNA, moderatorul Tudor Barbu a "dezinformat" telespectatorii. "El pune în mod incorect problema. E un fel de a dezinforma telespectatorii. Perspectiva CNA nu este despre a nu discuta despre un proces în derulare, procesele se desfăşoară cu accesul presei în sală. Problema e să o faci cu respectarea prezumţiei de nevinovăţie", a spus Popescu.

Totodată, CNA a constatat că postul OTV nu a acordat un drept la replică psihologului Ilie Marinescu. Potrivit CNA, Consiliul i-a acordat dreptul la replică lui Marinescu în data de 20 noiembrie de Consiliu. "Trebuia să fie acordat în 3 zile de la comunicarea lui, care a avut loc în 21 noiembrie. Nu s-a dat", au spus reprezentanţii CNA.

"E o atitudine sfidătoare la adresa CNA şi la respectarea legii din partea acestui post", a spus Narcisa Iorga, membru al Consiliului.

În aceste condiţii, CNA a decis să amendeze cu 5.000 de lei postul OTV. Amenda a fost acordată cu şapte voturi pentru şi unul împotrivă (Constantin Duţu).

Potrivit CNA, OTV a încălcat art. 42, alin 4. din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane", art. 69 din Cod - "În cazul în care Consiliul Naţional al Audiovizualului dă câştig de cauză solicitantului, radiodifuzorul va duce la îndeplinire decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului în termen de cel mult 3 zile de la data comunicării ei", dar şi art. 3, alin. 2 din Legea audiovizualului - "Toţi radiodifuzorii au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului, prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor".

În plus, postul a încălcat art. 41 din Legea audiovizualului- "(1) Orice persoană fizică sau juridică, indiferent de naţionalitate, ale cărei drepturi sau interese legitime, în special reputaţia şi imaginea publică, au fost lezate prin prezentarea de fapte inexacte în cadrul unui program, beneficiază de dreptul la replică sau la rectificare. (2) Consiliul va adopta procedura necesară exercitării efective a dreptului la replică sau la rectificare, precum şi orice alte măsuri necesare, inclusiv sancţiuni, în vederea garantării dreptului la replică sau la rectificare într-o limită rezonabilă de timp de la primirea cererii solicitantului. (3) Difuzarea rectificării sau acordarea dreptului la replică nu exclude dreptul persoanei lezate să se adreseze instanţelor judecătoreşti".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici