CNA a interzis, prin votul majorităţii membrilor săi, transmiterea în direct a şedinţelor sale

Majoritatea membrilor Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, joi, să interzică transmiterea în direct a şedinţelor Consiliului, fără acordul prealabil al CNA, nefiind de acord nici cu difuzarea acestora pe site-ul oficial al instituţiei.

138 afișări
Imaginea articolului CNA a interzis, prin votul majorităţii membrilor săi, transmiterea în direct a şedinţelor sale

CNA a interzis, prin votul majorităţii membrilor săi, transmiterea în direct a şedinţelor sale

CNA a votat, în şedinţa de joi, modificarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare (ROF) al instituţiei.

Modificarea a fost adoptată cu opt voturi "pentru" (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea), în timp ce trei membri ai CNA (Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Florin Gabrea) nu au dorit să voteze.

Narcisa Iorga a făcut o propunere (introducerea în ROF a unui articol potrivit căruia şedinţele publice ale CNA să fie transmise online live pe site-ul CNA), care nu a fost suspusă la vot imediat ce a fost făcută de Iorga, ci după ce au fost votate alte articole propuse în ROF. "Nu am votat pentru că nu se respectă niciun fel de regulă", a spus Iorga, precizând că modul în care se votează este o abatere de la regulile CNA.

Astfel, cu opt voturi "pentru" a fost decis ca şedinţele publice ale CNA să fie înregistrate audio şi video prin sistemul propriu al instituţiei. Înregistrările pot fi consultate, la cerere, dar nu pot fi copiate sau reproduse.

De asemenea, este interzisă transmiterea în direct a şedinţelor Consiliului, fără acordul prealabil al CNA. Acordul se dă prin vot, în situaţii speciale, cu respectarea prevederilor articolului 15, alineatul 1 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "În îndeplinirea funcţiilor şi a atribuţiilor ce îi revin potrivit prezentei legi, Consiliul emite decizii, instrucţiuni şi recomandări, în prezenţa a cel puţin 8 membri şi cu votul a cel puţin 6 membri".

Pe de altă parte, CNA a decis că jurnaliştii care vor să participe la şedinţele Consiliului trebuie să solicite o acreditare, care este valabilă pentru o şedinţă, o perioadă determinată sau permanent. Persoanele private (publicul) pot participa în limita locurilor disponibile după o solicitare, în acest sens, adresată Biroului Comunicare şi Relaţii cu publicul din CNA.

Noile dispoziţii ale ROF al CNA vor intra în vigoare vineri, 20 iunie.

Pe de altă parte, propunerea Narcisei Iorga - ca şedinţele publice ale CNA să fie transmise online live pe site-ul cna.ro - a fost votată doar de cinci membri ai Consiliului (Narcisa Iorga, Florin Gabea, Valentin Jucan, Lorand Turos şi Monica Gubernat), în timp ce "împotrivă" au votat Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea. O decizie poate fi adoptată în CNA cu minimum şase voturi "pentru".

După vot, Valentin Jucan a declarat că nu se va opri să transmită şedinţa CNA live pe pagina sa de Facebook.

"Aştept să primesc plângerea penală pe care mi-aţi promis-o, pentru că eu nu mă opresc. În continuare o să transmit. Puteţi să mai faceţi încă zece ROF-uri. Faceţi-mi plângerea penală, ne vedem în instanţă", a spus Jucan. Acesta a mai spus că potrivit legii audiovizualului şedintele CNA sunt publice şi nimic nu îl impiedică să le transmită online.

Şedinţa CNA de joi a debutat într-o notă foarte tensionată. Situaţia tensionată a fost cauzată de neînţelegerile dintre cei 11 membri ai Consiliului privind filmarea şi transmiterea online în direct a şedinţei pe pagina privată de Facebook a membrului Valentin Jucan, dar şi pe fondul faptului că preşedintele CNA, Laura Georgescu, a demarat testele pentru difuzarea online a şedinţei pe site-ul oficial cna.ro.

Monica Gubernat a atras atenţia că pe pagina web (ustream.tv) pe care este ridicat semnalul filmat în sala de şedinţă a CNA de Valentin Jucan, prin intermediul unei camere montate pe laptopul său, sunt promovate diferite spoturi comerciale, inclusiv unul la o firmă de autoturisme de lux. Jucan a explicat că respectivele spoturi comerciale sunt promovate de către respectiva pagină web, nefiind el responsabil de acest lucru.

Pe de altă parte, pentru testele în vederea difuzării online a şedinţelor CNA pe site-ul cna.ro, Laura Georgescu a spus că a apelat la compania RCS&RDS şi la un cameraman privat (o femeie, a cărei identitate nu a fost precizată).

"Pentru legarea sistemului live online, pentru transmiterea live online pe site-ul instituţiei, am apelat pe partea de cablistică la RCS. Camera era a unei persoane fizice, pe care am chemat-o eu", a spus Laura Georgescu, răspunzând unor întrebări adresate de Narcisa Iorga.

Iorga a pus aceste întrebări după ce a constatat că pe site-ul CNA au apărut în locul înregistrărilor din şedinţa CNA imagini de la televiziunea Digi Sport, care este deţinută de RCS&RDS.

Pe de altă parte, Laura Georgescu a mai declarat că ar fi votat pentru difuzarea online a şedinţelor CNA, pe site-ul cna.ro, dacă nu ar fi apărut incidentul observat de Monica Gubernat privind spoturile comerciale care sunt inserate pe transmisiile difuzate live din şedinţele CNA de către Jucan, pe pagina sa de Facebook.

"Aţi folosit imaginea Consiliului în scopuri comerciale", i-a spus Laura Georgescu lui Valentin Jucan.

După şedinţa CNA, Valentin Jucan a declarat, pentru MEDIAFAX, că va rezolva până săptămâna viitoare problema respectivelor spoturi publicitare, pe care el nu şi le-a dorit şi care au apărut uneori în timpul transmisiei online în direct a şedinţei CNA de joi, pe pagina lui de Facebook, prin intermediul site-ului ustream.tv.

"Contul pe care îl folosesc este un cont gratuit. Ca să pot să-l folosesc fără acele mici spoturi, trebuie să plătesc o sumă considerabilă de bani, iar acele spoturi sunt inserţii care nu aparţin celor de la ustream.tv şi cu atât mai puţin mie. Apar pe orice site în funcţie de laptopul sau de calculatorul pe care îl foloseşti. Ele se pot închide. În niciun caz nu îmi aparţin şi nu le-am dorit şi nici nu am optat ca ele să fie acolo. Prezenţa lor pe mine nu m-a favorizat în niciun fel, din contră, mă defavorizează. Până săptămâna viitoare o să rezolv şi această problemă", a spus Valentin Jucan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici