Corneţeanu: Domnul Simion să facă ce vrea el, dar să nu uite că am semnat un contract

Răzvan Corneţeanu, director general al Adevărul Holding, a declarat pentru MEDIAFAX că Eugen Simion are dreptul să dea în judecată trustul, pentru că e o "ţară liberă, poate să facă ce vrea el", dar precizează că a fost semnat un contract cu Academia Română pentru publicarea cărţii "Enigma Otiliei".

178 afișări
Imaginea articolului Corneţeanu: Domnul Simion să facă ce vrea el, dar să nu uite că am semnat un contract

Corneţeanu: Domnul Simion să facă ce vrea el, dar să nu uite că am semnat un contract

Institutul "G. Călinescu" din Academia Română deţine drepturile asupra operei lui George Călinescu şi se va adresa justiţiei în cazul romanului "Enigma Otiliei", publicat de Adevărul Holding, considerând că trustul "nu a fost de bună credinţă", a declarat pentru MEDIAFAX academicianul Eugen Simion.

De asemenea, editura Litera Internaţional, care deţine drept de publicare a romanului "Enigma Otiliei", vrea să dea în judecată Adevărul Holding pentru "prejudiciile morale şi materiale" cauzate de publicarea volumului, a declarat pentru MEDIAFAX Dan Vidraşcu, director general al editurii. El susţine că editura Litera Internaţional deţine drepturile pentru publicarea romanului "Enigma Otiliei", în baza unui contract exclusiv semnat cu organismul de gestiune colectivă Copyro.

"Domnul Eugen Simion să facă ce vrea el, dar să nu uite că am semnat un contract. E o ţară liberă, poate să facă ce vrea (...) Am semnat contractul cu dânsul (Eugen Simion, n.r.), numai că ulterior, dovedindu-se că Jurnalul Naţional a semnat cu Copyro (Societatea de Gestiune Liberă a Drepturilor de Autor, n.r.), acel contract nu are obiect atât timp cât drepturile sunt libere de contract", a precizat Corneţeanu, care a subliniat că Adevărul Holding poate dovedi cu acte că a depus "toate eforturile ca această operă (a lui George Călinescu, n.r.) nu numai să fie vândută într-un număr mare de exemplare, ci şi să fie super-corectă".

Corneţeanu susţine că a semnat un contract cu Academia Română, dar că a aflat ulterior că publicarea cărţii "Enigma Otiliei" e liberă de drepturi.

"Adevărul a avut toată buna intenţie făcând contract şi cu Academia Română şi a aflat ultetrior că e liberă de drepturi (opera, n.r.)", a subliniat acesta.

De asemenea, directorul general al Adevărul Holding precizează că reprezentanţii Jurnalul Naţional ştiau în ianuarie, când au anunţat ca vor scoate ei pe piaţă "Enigma Otiliei", că Adevărul îşi anunţase această intenţie încă din noiembrie.

"Până la urmă cine deţine drepturile: dânsul, care a făcut şi contract cu noi, Institutul «George Călinescu», sau Copyro, care spune peste tot că a semnat cu Jurnalul Naţional. Nu vedeţi ce ţigănie a ieşit? Sunt cel puţin patru părţi care spun că e a lor", a mai spus Corneţeanu.

Pe de altă parte, directorul general al Adevărul Holding spune că Eugen Simion "nu are o problemă" cu Adevărul Holding, ci cu Copyro.

"Să explice Copyro lui Simion de ce a făcut contract cu Litera", a declarat Corneţeanu.

"Ceea ce fac Jurnalul Naţional şi trustul Intact este o mizerie jurnalistică. Dovada că lucrurile sunt neclare este şi această intervenţie a lui Eugen Simion. (...) Cea care ar trebui să-şi spună cuvântul e justiţia şi nu Antena 1 şi Jurnalul Naţional, care prin articolele de azi (vineri, n.r.) aruncă cu lături în competiţie, ceea ce demonstrează că în România trebuie aplicate legi europene care există în alte ţări", a mai spus Corneţeanu.

Academicianul Eugen Simion, directorul Institutului de Istorie şi Teorie Literară "G. Călinescu" din Bucureşti, spune că scriitorul George Călinescu a lăsat toate drepturile lui mobile şi imobile Institutului. Totodată, Eugen Simion consideră că Adevărul Holding "nu a fost de bună credinţă" când a publicat romanul lui George Călinescu, "Enigma Otiliei".

"George Călinescu a lăsat toate drepturile lui mobile şi imobile Institutului «George Călinescu» din Academia Română. Soţia lui, Vera Călinescu, a lăsat toate drepturile Institutului «George Călinescu». Ne vom adresa justiţiei pentru a face dreptate. Consider că în această dispută Jurnalul Naţional a fost de bună credinţă, în timp ce Adevărul nu a fost de bună credinţă", a declarat Eugen Simion.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici