Crasnea (CRP): Dorinţa politică a fost de asumare a răspunderii pe Coduri

Angajarea răspunderii Guvernului pe Coduri a fost un act de voinţă politică, cei care au decis trebuind să-şi asume consecinţele acestei hotărări, inclusiv cea a apariţiei unui precedent îngrijorător în procesul de legiferare, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, Indira Crasnea, preşedintele CRP.

8 afișări
Imaginea articolului Crasnea (CRP): Dorinţa politică a fost de asumare a răspunderii pe Coduri

Indira Crasnea, preşedintele CRP (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Până la urmă a fost o problemă de dorinţă şi voinţă politică. Ca asociaţie a industriei mass-media am încercat, împreună cu asociaţiile civice din coaliţia «Opriţi Codurile», să determinăm un parcurs legislativ normal pentru aceste legi fundamentale. Ne-am luptat pentru asigurarea unui parcurs onorabil şi firesc al unor legi care ne vor influenţa viaţa, ca oameni de presă, jurnalişti, persoane particulare. Ne-am luptat pentru o dezbatere publică reală, care ar fi întărit legitimitatea Codurilor. La un moment dat, am crezut ca am reuşit. Însă decizia finală a fost cea pe care o ştiţi", a declarat preşedintele Clubului Român de Presă (CRP).

Crasnea a spus că, prin "asumarea cu sufletul la gură" a Codurilor civil şi penal, apare un precedent îngrijorător şi că aceia care au decis vor trebui să "deconteze consecinţele", adăugând că, "de vreme ce legi de asemenea importanţă sunt trecute «pe genunchi», la o soluţie de acest fel se va recurge şi în alte cazuri, invocându-se pretexte care ţin de conjunctura internă şi externă".

În privinţa efectelor Codurilor asupra activităţii jurnaliştilor, preşedintele CRP a spus că acestea sunt "un avertisment" că acţiunii de autoreglementare a profesiei trebuie să i se acorde prioritate.

"Dacă nu vom şti să ne respectăm statutul de jurnalist, să facem ca recomandările deontologice să fie luate în considerare şi aplicate, ne vom trezi că rămânem doar cu orgoliile şi că alţii vor face legi pentru jurnalişti, fără a se sinchisi să-i întrebe", a mai declarat preşedintele CRP.

Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pe Codurile penal şi civil, la începutul lunii iunie, a anunţat, luni, vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur, la finalul şedinţei Coaliţiei PDL-PSD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici