Cum plănuieşte noul ministru al Culturii, Corina Şuteu, să rezolve situaţia de la Opera Naţională

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a exprimat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Casa Ion Mincu–sediul OAR, că prevede o rezolvare a situaţiei de la Opera Naţională Bucureşti, prin schimbări de ordin legislativ şi prin numirea după data de 20 mai a unui nou manager interimar al instituţiei.

1095 afișări
Imaginea articolului Cum plănuieşte noul ministru al Culturii, Corina Şuteu, să rezolve situaţia de la Opera Naţională

Cum plănuieşte noul ministru al Culturii, Corina Şuteu, să rezolve situaţia de la Opera Naţională

Ministrul Corina Şuteu a vorbit în cadrul unei conferinţe de presă ample pe subiectul patrimoniului naţional şi pe măsurile de conservare a monumentelor istorice, la care au participat şi alţi experţi şi consilier din Ministerul Culturii, precum şi de specialişti în patrimoniu şi arheologie, despre situaţia existenţă la Opera Naţională Bucueşti, măcinată în ultimele luni de tensiuni şi dezacorduri între angajaţi.

Corina Şuteu, care menţionase în prima sa conferinţă de presă ideea că va continua "reformele demarate de Vlad Alexandrescu în concordanţă cu resursele disponibile", a nuanţat această declaraţie exprimând că la Operă starea de conflict şi de tensiune trebuie să ia sfârşit. Astfel, Ministrul Culturii a punctat că se impun schimbări legislative la nivelul ONB şi separarea Operei de Teatrul de Operetă „Ion Dacian”. Potrivit Corinei Şutei, conflictul de la Operă a scos la iveală disensiuni existente cu mult timp înainte, dar că acest fapt poate fi schimbat prin modifică de ordin legislativ:

„Eu am vorbit despre continuitate, dar asta nu înseamnă că va fi continuitate în absolut toate aspectele ministeriatului domnului Alexandrescu. Domnul Alexandrescu a vorbit despre continuitate şi într-adevăr sunt multe valorile pe care le-a aparat ministeriatul domnului Alexandrescu pe care voi continua să le apăr. Continuitatea în ceea ce priveşte Opera ar însemna să continuăm într-o stare de conflict, ceea ce nu se va întâmpla. Situaţia de la Operă are două aspecte importante: Primul este că situaţia de la Opera poate fi văzută şi ca o oportunitate de a aduce anumite schimbări de natură legislativă şi de a iniţia redespartirea Operei de Operetă, de a reveni la o normalitate şi de funcţionalitate care până acum a fost într-un stadiu neclar şi, după cum se vede, cu un potenţial exploziv. Ceea ce s-a întâmplat la Operă a fost şi izbuncnirea în spaţiul public a unor situaţii stagnante de foarte multă vreme, şi asta ne-au arătat-o toate discuţiile cu personalul Operei. Pe de altă parte, cred că este o oportunitate de a pune în fine lucrurile pe o baza funcţională şi legislativă care apoi se va repercuta asupra tuturor instituţiilor de spectacole din România, să sperăm, în mod pozitiv.”

Totodată, Ministrul Culturii a explicat că: „Situaţia de la Operă a evidenţiat dilemele instituţiilor publice de cultură, mai ales a instituţiile de spectacole, care este raportul între instituţia de repertoriu şi instituia de proiect, care este raportul între angajametele unor artişti pe viaţă şi angajamentele pe contract, care este raportul între scenă naţională şi scenă internaţională, care este raportul între modul de contractualizare într-o direcţie sau alta.”

Corina Şuteu a prezentat şi deciziile pe care urmează să le ia în curând la nivelul acestei instituţii de cultură, bazate pe discuţiile avute cu angajaţii ONB şi cu Beatrice Rancea: „Tocmai de aceea în acest moment, împreună cu angajaţii Operei, împreună cu un dialog pe care l-am angajat deja cu doamna Rancea, împreună cu dialogul pe care îl am cu autorităţile şi cu Alina Cojocaru şi Johan Kobborg încercăm să găsim acea soluţie care să regleze pe de-o parte, inegalităţile, disfuncţionalităţile şi pe de altă parte, să redea operei în viitor o potenţa de afirmare şi o strălucire cu impact naţional şi internaţional pe care o poate avea o instituţie de spectacol.”

Referitor la numirea unui nou manager, Ministrul Culturii a reiterat că acest lucru se va petrece după data de 20 mai, propunerea să rămână Beatrice Rancea. În plus, Ministrul a mai exprimat că se doreşte despărţirea ONB de Operetă după analiza unei comisii administrative care va considera atent acest aspect: „Numesc un nou manager am spus deja asta şi o voi face public foarte curând, după 20 mai. Sunt discuţii, am continuat să discut cu absolut toţi actorii implicaţi în situaţia de la Opera şi am trimis o comisie administrativă care să vadă la Operă exact care este situaţia actuală pentru că nu aş dori să operez despărţirea Operei de Operetă fără să am o limpezire a situaţiilor şi a informaţiilor care au circulat în mod dezordonat prin informaţii fragmenare. Începând de ieri există o comisie a MC alcătuită din 4 persoane care s-a deplasată şi ieri şi astăzi Opera şi care vrea să vadă care este situaţia. Chiar dacă managerul interimar care va veni va fi un interimar, aceste două posturi de manager vor fi scoase la concurs, aş dori să îi prezint o situaţie extrem de coerentă despre situaţia de la Operă. Managerul interimar pe care eu aş intenţiona să îl propun este Beatrice Rancea. De altfel, a fost propunerea domnului Dâncu după ce a avut discuţia cu personalul de la Opera. Deocamdată nu mi-am schimbat propunerea.”

Potrivit Corinei Şuteu, la această oră Opera activează în legalitate:„Am dat dreptul de semnătură în conformitate cu legalitatea deja de acum două zile. A fost una dintre primele preocupări pe care le-am avut că Opera să-şi poată relua activitatea, şi să putem să asigurăm o tranziţie către o situaţie conformă cu o situaţie normală într-o instituţie publică de cultură.”

„Pot să va asigur că în momentul în care situaţia de la Operă va fi clarificată, ea va fi obiectul uni comunicat oficial pe care îl vom face pornind de la Ministerul Culturii.”, a conchis Corina Şuteu pe această temă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici