"Da Capo": Opt concerte de muzică de cameră susţinute de artişti internaţionali, la Bucureşti

Seria de concerte "Da Capo" va începe pe 15 octombrie, de la ora 19.30, cu o reprezentaţie susţinută de instrumentiştii Vlad Stănculeasa, Răzvan Popovici, Valentin Răduţiu şi Oliver Triendl, în Sala Mare a ArCuB - Gabroveni din Bucureşti, şi se va încheia în luna mai 2016.

110 afișări
Imaginea articolului "Da Capo": Opt concerte de muzică de cameră susţinute de artişti internaţionali, la Bucureşti

"Da Capo": Opt concerte de muzică de cameră susţinute de artişti internaţionali, la Bucureşti (Imagine: George Calin/Mediafax Foto)

"Da Capo - ArCuB Chamber Music Series 2015/16 este prima serie de concerte de muzică de cameră cu participare internaţională din Bucureşti. În 8 concerte propunem o incursiune plină de varietate în lumea muzicii de cameră, alături de artişti din 12 ţări şi un repertoriu de-a dreptul captivant - de la Joseph Haydn la Antonin Dvorak, de la Ludwig van Beethoven la George Enescu, de la Johannes Brahms la Leos Janacék", a declarat Răzvan Popovici, curatorul evenimentelor, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

"În primele concerte Da Capo veţi putea asculta renumiţi muzieni români din diaspora, printre care se numără violonistul Vlad Stănculeasa sau violoncelistul Valentin Răduţiu, Cvartetul Schumann din Köln, unul dintre cele mai apreciate tinere cvartete germane sau Trio Enescu din Frankfurt, condus de violonista de origine română Alina Tambrea", a mai spus curatorul evenimentelor.

Din programul primului concert susţinut de Vlad Stănculeasa (vioară), Răzvan Popovici (violă), Valentin Răduţiu (violoncel) şi Oliver Triendl (pian) fac parte "Trio de coarde în Sol Major", de Ludwig van Beethoven, "Elegie pentru vioară şi pian", de Milan Mihajlović, şi "Variaţiunile Moses pentru violoncel şi pian", de Niccolò Paganini.

Biletele în valoare de 50 lei şi 30 lei sunt disponibile în reţeaua Eventim şi pe site-ul eventim.ro.

Programul Da Capo - ArCuB Chamber Music Series 2015/16 presupune câte o reprezentaţie în fiecare lună.

Răzvan Popovici s-a născut la Bucureşti într-o familie de muzicieni şi a început studiul violei cu tatăl său, Mugur Popovici. A studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem şi Wolfram Christ. A cântat ca solist în mai multe ţări europene, în sala Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden şi Theatre-des-Champs-Elysée din Paris.

Este frecvent invitat la festivaluri din întreaga lume, cum ar fi Lucerne Festival, Wiener Festwochen, Schwetzinger Festspiele, Harrogate International Festival, Ferrarra Musica, Boswil Musiksommer, Oxford Chamber Music Festival şi Kobe Music Festival.

Răzvan Popovici este iniţiatorul şi directorul Festivalului Chiemgauer Musikfrühling din Traunstein, Germania, al seriei de concerte de muzică de cameră "Pèlerinages" din München şi al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo din Bucureşti.

Muzica de cameră reprezenta, la începutul secolului al XVII-lea, una dintre cele trei categorii prin care era definită muzica - celelalte două fiind muzica bisericească şi muzica de teatru. Fiecare avea propriile convenţii de stil şi de execuţie. La acel moment, sintagma "de cameră" făcea referire la faptul că ansamblurile vocale şi intrumentale în cauză cântau în cercuri restrânse, la curţi nobiliare sau acasă.

De la mijlocul secolului al XVIII-lea, termenul s-a îmbogăţit cu sensurile pe care i le atribuim şi astăzi: reprezentaţie a unui ansamblu restrâns, format din maximum 9 instrumentişti, în care este mai importantă comunicarea dintre ei decât virtuozitatea fiecăruia.

Recent inaugurată, Sala Mare de la ArCuB beneficiază de dotări tehnice de ultimă generaţie şi poate găzdui concerte pentru maximum 200 de persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici