Denisa Comănescu: "Mi-am făcut un obicei să mă imaginez un căutător de perle"

Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction şi cordonator al colecţiei "Raftul Denisei", dezvăluie pentru MEDIAFAX care sunt titlurile pe care editura le lansează la ediţia din acest an a Târgului de Carte Gaudeamus, care se va desfăşura în perioada 19-23 noiembrie.

635 afișări
Imaginea articolului Denisa Comănescu: "Mi-am făcut un obicei să mă imaginez un căutător de perle"

Denisa Comănescu: "Mi-am făcut un obicei să mă imaginez un căutător de perle"

Rep.: Ce uneşte toate aceste romane?

D.C.: Excelenţa literară. Ea, excelenţa literară, ne invadează şi ne ocupă mintea şi sufletul cu lumile imaginare.

Rep.: În Colecţia "Thriler&Mystery" ce aţi pregătit?

D.C.: Lansăm trei romane incitante: "Pleacă repede şi întoarce-te târziu", al fenomenalei scriitoare franceze care semnează Fred Vargas, roman distins cu cincisprezece premii internaţionale, tradus în peste treizeci de ţări, "Moartea lui Ahile", al patrulea roman din seria faimosului agent secret Erast Fandorin, serie ce a făcut deja înconjurul lumii, fiind vândută în peste patruzeci de ţări, în peste douăzeci de milioane de exemplare, şi "Ultima mutare a regelui Zugzwang", un thriller istoric despre amurgul ţarilor şi o partidă de şah pe viaţă şi pe moarte, purtând semnătura scriitorului irlandez Ronan Bennett.

Rep.: Alternaţi autorii clasici cu cei contemporani. Care este descoperirea cea mai dragă dumneavostră, dintre contemporani?

D.C.: Pentru 2008 - căci eu mă îndrăgostesc literalmente de cărţile pe care le public - romanele scriitorului chinez Mo Yan, dintre care lansăm acum "Sorgul roşu", o adevărată capodoperă, tradusă pe măsură de Dinu Luca. Prin povestea tragică a trei generaţii dintr-o familie chineză din ţinutul Gaomi, patria sorgului roşu, care porneşte de la invazia japoneză şi ajunge în plină Revoluţie Culturală, naratorul romanului luptă împotriva uitării. O saga violentă în care roşul pasiunii şi al sângelui vărsat se contopesc aidoma trecutului recent şi trecutului mitic al ţinutului Gaomi. Acest roman puternic, cu o scriitură densă dar fluidă, a fost ecranizat chiar în anul apariţiei sale în China, în 1988, în regia lui Yhang Yimou, filmul primind Ursul de aur la Festivalul de la Berlin.

Rep.: Selecţia autorilor contemporani se face cu ajutorul ghidajelor pieţii de carte din străinătate: premii, cataloage, agenţii de impresariat literar. Dar ce înseamnă, însă, în plan personal, să descoperi un scriitor? Ce se întâmplă atunci când terminaţi de citit o carte şi simţiţi pe pielea dumneavoastră că aveţi de-a face cu o revelaţie?

D.C.: E mai întâi o stare de la vie en rose, apoi urmează întrebările neliniştitoare: căror cititori se adresează, ce potenţial de promovare are, câte exemplare vor fi în primul tiraj şi tot aşa...

Rep.: Fiindcă publicul român continuă să fie imprevizibil, aţi avut dezamăgiri din partea cititorilor? Dar bucurii? Vă scriu ca să vă mulţumească pentru cărţile pe care le citesc?

D.C.: Ţin mult la romanele lui Douglas Coupland, îl consider un scriitor nonconformist de primă mărime. "Generaţia X", titlul o sută din colecţia "Raftul Denisei", publicat în luna mai, un fel de biblie postmodernă a milioane de tineri "alternativi", care simt că viaţa înseamnă mai mult decât consumerism, nu a găsit răspunsul pe care-l aşteptam din partea cititorilor români. La fel ca celălalt roman al său apărut în aceeaşi colecţie, spumoasa satiră "Toate familiile sunt psihotice". Următorul roman, "Girlfriend in a Coma", pe care-l vom publica în 2009, sper că îi va entuziasma pe cititori. Eu cred că merită cu prisosinţă.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici