Deschidere veselă şi filme regizate de actori hollywoodieni la Anonimul

Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul (11 - 17 august), organizat la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, a fost deschis, luni, cu o gală în cadrul căreia actorul Marius Stănescu a amuzat publicul şi cu filme semnate de Gwyneth Paltrow şi Jennifer Aniston, ce au fermecat spectatorii.

33 afișări
Imaginea articolului Deschidere veselă şi filme regizate de actori hollywoodieni la Anonimul

Deschidere veselă şi filme regizate de actori hollywoodieni la Anonimul

Actorul Marius Stănescu a declarat, la deschiderea festivalului, la care au luat parte peste cinci sute de persoane, că în urmă cu 4-5 ani a fost laureat al Festivalului Anonimul.

"Atunci a avut loc o pană de curent şi a durat enorm de mult", şi-a amintit actorul, care a mulţumit "publicului fidel şi numeros".

"Sunt voci care spun că acest festival este unul exclusivist. Festivalul este deschis tuturor celor care iubesc filmul şi natura. De asemenea, este unul din puţinele festivaluri la care accesul publicului este liber", a mai adăugat Stănescu.

Directorul Anonimul, Miruna Berescu, a dedicat festivalul persoanei care avea grijă de proiecţiile filmelor, Gabriel Petrescu.

"Eu nu mai am la cine să ţip după deschidere", a mărturisit Berescu, după care a conchis: "Mulţumesc, Gabi Petrescu".

Berescu le-a invitat pe scenă pe criticul de film Irina Margareta Nistor şi pe selecţionerul festivalului, Ludmila Cvikova.

Cvikova a spus că cele şapte filme din competiţia de lungmetraj sunt cele mai bune.

Ea a recomandat filmele din Turcia ("Egg", în regia lui Semih Kapanoglu ) şi Mexic ( "Silent Light" de Carlos Reygadas) şi pelicula "Lemon Tree" (Eran Riklis, Israel), care a primit premiul publicului la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Berlin.

Marius Stănescu i-a prezentat pe membrii juriilor categoriilor de scurtmetraj şi lungmetraj, invitându-i să vină pe scenă. Au apărut în faţa publicului actorul Constantin Fugaşin, Adina Pintilie şi David Casals-Roma (preşedintele juriului de scurtmetraj). 

A urmat pe scenă Laura Vasiliu, deschizând drumul juriului de lungmetraj, pentru care Stănescu s-a grăbit să traducă, chiar dacă aceasta vorbea în limba română.

Criticul Bojidar Manov a urcat pe scenă şi a povestit că a schimbat un avion, un autobuz şi o barcă pentru a ajunge la festivalul din Sfântu Gheorghe. "Şi noi!", a strigat Stănescu. Criticul a mărturisit publicului că a venit la festival să vadă filme - şi le-a arătat binoclul său - şi că vrea să lupte împotriva ţânţarilor - scoţând, în aplauzele publicului, un spray împotriva insectelor.

Scenaristul Lucian Georgescu, şi el membru al juriului de lungmetraj, a spus că Anonimul este singurul festival la care juriul apare pe scenă la început. Singurul absent a fost regizorul polonez Krzysztof Zanussi, care va sosi în localitatea din Deltă miercuri.

Discursurile de deschidere au fost urmate de un mini-concert al corului din Sfântu Gheorghe.

Primul film proiectat, luni, în cadrul festivalului a fost "Dealbreaker", în regia lui Gwyneth Paltrow şi Mary Wigmore (SUA, 2005), acesta fiind urmat de"Room 10", în regia lui Jennifer Aniston şi Andrea Buchanan (SUA, 2007), "Green Porno" de Isabella Rossellini (SUA, 2008) şi "Dispărută fără urmă/ Gone Baby Gone", de Ben Affleck (SUA, 2007).

Filmele fac parte, alături de "Spiritul/ The Spirit", în regia lui Joseph Fiennes (Marea Britanie/ Rusia, 2007), "Deficit" de Gael Garcia Bernal (Mexic, 2007) şi "În sălbăticie/ Into the Wild" de Sean Penn (SUA, 2007), din programul paralel al festivalului, o noutate a acestui an, "Actori în spatele camerei".

Filmele regizate de Jennifer Aniston şi Andrea Buchanan au prezentat defecţiuni tehnice, sonorul întrerupându-se de câteva ori.

La deschiderea festivalului au fost prezenţi directorul Centrului Naţional al Cinematografiei, Eugen Şerbănescu, şi actriţa Coca Bloos.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici