DESCOPERIRE ARHEOLOGICĂ importantă la Sarmizegetusa Regia

O matriţă din bronz folosită în antichitate la realizarea tiparelor pentru turnat piese decorative din metale preţioase a fost descoperită, în urma unei furtuni care a dezrădăcinat un copac, în situl arheologic Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei, fiind predată muzeului din Deva.

1134 afișări
Imaginea articolului DESCOPERIRE ARHEOLOGICĂ importantă la Sarmizegetusa Regia

DESCOPERIRE ARHEOLOGICĂ importantă la Sarmizegetusa Regia (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, care administrează situl arheologic Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei, în urma unei furtuni violente a fost descoperită o piesă deosebit de importantă, sub un fag dezrădăcinat.

"Este vorba despre o matriţă din bronz folosită în antichitate la realizarea tiparelor pentru turnat piese decorative din metale preţioase, fiind singura piesă de acest fel descoperită până acum pe întreg teritoriul fostei Dacii. Obiectul găsit arată calitatea artistică ieşită din comun a meşteşugarului care l-a realizat şi implicit a produselor obţinute. Piesa de o valoare inestimabilă a fost recuperată imediat de către reprezentantul Administraţiei Sitului Sarmizegetusa Regia şi predată la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva", precizează reprezentanţii CJ Hunedoara.

Conform acestora, după ce va fi studiată de către colectivul stiinţific al Şantierului Arheologic "Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei", această piesă va intra în circuitul muzeal, fiind înregistrată în inventarul MCDR Deva.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici