Diaconu: Cinematografia românească funcţionează "doar în exterior"

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a declarat, vineri, că cinematografia românească funcţionează "doar în exterior", afirmând că nu poţi fii important în cinematografie ca ţară fără să ai cinematografe.

233 afișări
Imaginea articolului Diaconu: Cinematografia românească funcţionează "doar în exterior"

Mircea Diaconu (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Prezent, vineri, la conferinţa de presă organizată la TIFF cu ocazia proiecţiei filmului "Nunta de piatra", Mircea Diaconu, care a jucat în film, a declarat că cinematografia românească ia premii în exterior, dar nu are cinematografe.

"Acum, filmele se fac în parametri tehnici de productivitate care nu lasă timp creaţiei, amănunţirii situaţiei, altfel sunt fericit că cinematografia română funcţionează ca prestigiu internaţional, ia premii, dar în interior nu funcţionează şi asta o spune un actor care întâmplător şi pentru puţină vreme este Ministrul Culturii şi care ştie lucrul acesta şi care va face tot ce e cu putinţă, chiar dacă până marţi (când se judecă la ICCJ recursul lui Diaconu la o decizie a instanţei potrivit căreia s-a aflat în incompatibilitate) numai, ca să repare ce s-a stricat. S-a stricat cercul, cinema-ul e un cerc format din creaţie, ţintă, scop, producţie, exploatare şi finanţare. Cercul trebuie să se închidă prin refinanţare. Cercul s-a spart, din tot felul de prostii făcute pe traseu, nu avem cinematografe, nu avem acces la ele, nu poţi fii cinema ca ţară, fără să ai cinematografe. E ca şi cum ai face maşini şi nu ai magazine unde să le vinzi, este absurd şi nu înţeleg lucrul ăsta, dacă trec de marţi, închid cercul", a spus Diaconu.

Despre "Nuntă de piatră" Diaconu a afirmat că este un altfel de film.

"Filmul «Nunta de Piatră» nu e uitat, ce mă supără este că nu se învaţă în şcoală. Filmul acesta se apropie de arta plastică, e altfel decât filmele obişnuite, fiecare cadru e un film, trebuie văzut încet, cadru cu cadru (...) Lipsesc multe cinematografiei româneşti, nu vreau să mă transform în critic, deşi ca om pot să spun că sunt fericit că primim premii, dar sunt nefericit că premiile sunt câteodată pentru povestea pe care o spunem şi nu pentru cum o spunem", a afirmat Diaconu.

"Nunta de piatră", în regia lui Mircea Veroiu şi Dan Piţa, unul dintre filmele-reper ale cinematografiei române, îşi sărbătoreşte cea de-a 40-a aniversare la TIFF.

Pelicula va avea parte de o proiecţie specială vineri, de la ora 18.00, la Cinematograful "Florin Piersic", în prezenţa regizorului Dan Piţa (Premiul pentru întreaga carieră la TIFF 2009), a scenografului Helmut Stürmer, a directorului de imagine Iosif Demian, a actriţei Ursula Woltz şi a actorului Mircea Diaconu.

A unsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania se desfăşoară până duminică, la Cluj-Napoca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici