Directorii de teatre aprobă legea instituţiilor de spectacole, dar nu în formula propusă de MCC

Directorii mai multor teatre bucureştene, contactaţi de MEDIAFAX, au indicat beneficiile Legii 353/2007 privind instituţiile de spectacole, dar au şi dezaprobat anumite puncte din normele metodologice propuse de Ministerul Culturii, pledând pentru revizuirea modului în care aceasta va fi aplicată.

374 afișări
Imaginea articolului Directorii de teatre aprobă legea instituţiilor de spectacole, dar nu în formula propusă de MCC

Directorul Teatrului Masca, Mihai Mălaimare (Imagine: Mediafax Foto)

Un alt punct din normele metodologice propuse de MCC care este contestat de sindicate este previzionarea, pentru stagiunea viitoare, a serviciilor pe care le va plasa angajatul şi stabilirea salariului pe care îl va încasa, în funcţie de această evaluare anticipată.

Punctul de vedere al ministerului este îmbrăţişat de Mircea Diaconu, care consideră că previzionarea obligă toţi directorii de teatru să facă un program riguros, pentru ca fiecare să ştie ce angajaţi are la dispoziţie pentru stagiunea viitoare.

Însă, atât Caramitru, cât şi Darie, resping hotărât această formulă.

"Previzionarea este imposibilă şi nu se face nicăieri în lume", spune Darie, precizând că nu se poate şti câte repetiţii se vor face pentru un spectacol şi dacă se vor juca toate spectacolele programate, iar pentru această previzionare "utopică", ar trebui înfiinţat un departament special.

"Teatrul Naţional are patru săli. Tot corpul actoricesc trebuie împărţit să putem juca concomitent la cele patru săli. Dacă se întâmplă ceva, toată această construcţie cade", spune şi Caramitru.

În plus, semnalează directorul Teatrului Naţional, aprecierea performanţei artistului nu se poate face în avans. Calitatea actului artistic este evaluată de public, prin prezenţa în sală, şi de critică, iar această evaluare nu se poate face decât în urma vizionării a ceea ce s-a produs.

"Dacă distribuim un actor în Hamlet, în rolul principal, îi dăm şi cea mai mare leafă. Însă, dacă el înregistrează un insucces, rămâne cu cea mai mare leafă", arată Caramitru.

"Prin lege se caută aprecierea celor care lucrează mai mult şi mai bine, indiferent de vârstă şi de vechime, ceea ce este sănătos. Însă normele, prin previzionare, nu ajută acestui principiu", a declarat Ion Caramitru.

Unii directori de teatru îmbrăţişează legea şi normele metodologice propuse de MCC, în forma actuală, aşteptând ca aceasta să intre în vigoare cât mai repede.

Este cazul lui Mălaimare, care spune că "este o lege pentru profesionişti, nu pentru sindicate", sau al lui Diaconu, ce consideră că trebuie avut în primul rând în vedere binele spectatorului, lucru pe care îl urmăreşte şi legea.

Alţii au anumite reticenţe, precum Darie, care pledează pentru o reformă de mai mare anvergură, o schimbare a sistemului în complexitatea sa, pentru ca acesta din urmă să fie compatibil cu schimbarea care se doreşte prin Legea 353/2007.

În plus, el dă dreptate sindicaliştilor în protestul lor faţă de anumite puncte din normele metodologice, cum ar fi previzionarea.

Caramitru reproşează MCC că nu a schimbat nimic în norme în urma observaţiilor primite, inclusiv din partea Teatrului Naţional. "MCC trebuie să negocieze serios, este obligatoriu ca normele să iasă şi să fie recunoscută calitatea muncii", spune directorul Teatului Naţional.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici