Documentarul "Metrobranding", printre preferatele publicului la Festivalul Filmului European

Documentarul românesc "Metrobranding", semnat de Ana Vlad şi Adi Voicu, s-a numărat printre peliculele preferate ale publicului la Festivalul Filmului European, încheiat duminică în Capitală, ocupând locul al cincilea în topul preferinţelor spectatorilor.

319 afișări
Imaginea articolului Documentarul "Metrobranding", printre preferatele publicului la Festivalul Filmului European

Documentarul "Metrobranding", printre preferatele publicului la Festivalul Filmului European (Imagine: Adrian Paduretu/Mediafax Foto)

Festivalul Filmului European, organizat de Institutul Cultural Român (ICR), s-a încheiat duminică seară în Capitală, cu proiecţia peliculei israeliene "Ajami", la Cinema Studio, dar şi cu anunţarea celor cinci filme care au primit cele mai multe voturi favorabile din partea publicului.

Astfel, premiul publicului, singurul decernat în cadrul acestui festival, a revenit peliculei germane "Poll", de Chris Kraus.

Următoarele clasate după votul publicului au fost filmele "Celula 211" (Spania), de Daniel Monzon, "Într-o lume mai bună/ In a Better World" (Danemarca), de Susanne Bier, premiat cu Oscarul pentru cel mai bun film străin anul acesta, "Bibliotheque Pascal" (Ungaria), în regia lui Szabolcs Hajdu, avându-i în distribuţie pe Andi Vasluianu, Răzvan Vasilescu şi Oana Pellea, şi documentarul românesc "Metrobranding", de Ana Vlad şi Adi Voicu.

Totodată, înaintea proiecţiei filmului de închidere, au fost aleşi prin tragere la sorţi şase votanţi care vor fi premiaţi de ICR.

Cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Filmului European s-a desfăşurat la Bucureşti, în perioada 5 - 15 mai, şi la Braşov (12 - 15 mai) şi continuă la Iaşi (19 - 22 mai), Timişoara (19 - 22 mai) şi Târgu Mureş (26 - 29 mai).

În Capitală festivalul a fost deschis cu filmul "Essential Killing" (Polonia, 2010), în regia lui Jerzy Skolimowski.

Cinemateca Română s-a alăturat festivalului, completând contribuţia partenerilor tradiţionali - ambasade şi centre culturale - cu pelicule din bogata sa arhivă.

Republica Moldova a participat pentru prima dată la festival, cu o selecţie de filme studenţeşti, prezentate alături de câteva scurtmetraje ale studenţilor de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Capitală, în prezenţa tinerilor regizori.

În cadrul festivalului a avut loc şi premiera filmului românesc "Metrobranding", un documentar semnat de Ana Vlad şi Adrian Voicu, produs de Mandragora. "Metrobranding" spune povestea destinului spectaculos al celor şase branduri-staruri ale epocii de aur: salteaua Relaxa, tenişii de Drăgăşani, bicicleta Pegas, motocicleta Mobra, becul de Fieni şi maşina de cusut Ileana. Documentarul a fost prezentat în numeroase festivaluri - Visions du reel Nyon, Dok Lepzig, IDFF Jihlava, Copenhagen DOX secţiunea Top Dox, Zagreb DOX - şi s-a bucurat de aprecierile criticilor. Filmul a fost nominalizat de IDFF Jihlava din Cehia la prestigiosul concurs "Doc Selection" şi ulterior selectat în Docalliance 2010. "Metrobranding" s-a bucurat de o bună primire din partea publicului din Capitală, la premiera din 6 mai.

Ambasadorul onorific al Festivalului Filmului European din acest an a fost Radu Muntean, regizorul unuia din cele mai apreciate filme româneşti ale anului 2010, "Marţi, după Crăciun", premiat şi selecţionat în numeroase festivaluri - Cannes, New York, Chicago, Namur, Cinessonne, Leeds, Mar del Plata, Gijon. De altfel, Radu Muntean a semnat şi regia spotului de prezentare a ediţiei de anul acesta a festivalului.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, iar selecţia filmelor este realizată cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici