Două state se retrag de la Eurovision 2023. Motivul invocat

  • Muntenegru şi Macedonia de Nord nu vor concura la ediţia de anul viitor a concursului Eurovision din cauza costurilor de participare.
  • Radiodifuzorii plătesc o taxă pentru a participa la concurs, dar suma diferă în funcţie de mărimea ţării.
  • Unele ţări au fost rugate să plătească mai mult după ce Rusia a fost exclusă din concurs, scrie BBC News.
2328 afișări
Imaginea articolului Două state se retrag de la Eurovision 2023. Motivul invocat

"Pe lângă costurile semnificative ale taxelor de înscriere, precum şi costurile de şedere în Marea Britanie - ne-am confruntat şi cu o lipsă de interes din partea sponsorilor, aşa că am decis să direcţionăm resursele existente către finanţarea proiectelor naţionale actuale şi planificate", a declarat RTCG, serviciul public de radiodifuziune din Muntenegru.

Costul total al participării tuturor radiodifuzorilor implicaţi se ridică în mod normal la aproximativ 5 milioane de lire sterline, dar suma exactă pe care o plăteşte fiecare participant nu este făcută publică.

De asemenea, se pare că alte ţări au luat în considerare posibilitatea de a se retrage din cauza costurilor suplimentare.

BBC urmează să plătească între 8 şi 17 milioane de lire sterline pentru a organiza evenimentul, în numele Ucrainei, la Liverpool, în mai 2023.

Cele două televiziuni care s-au retras, RTCG şi MRT, nu au reuşit să treacă de semifinalele concursului din acest an de la Torino, Italia.

MRT a precizat într-un comunicat că "taxa de înscriere majorată pentru participare", precum şi criza energetică din Macedonia de Nord, i-au forţat să ia această decizie.

Organizatorii concursului, European Broadcast Union, au declarat că "se angajează să menţină costurile de participare cât mai accesibile posibil", iar taxele sale sunt "calculate în funcţie de numărul de ţări care concurează", luând în acelaşi timp în considerare "dimensiunea relativă şi statutul financiar al membrului".

O listă completă a ţărilor care vor participa este aşteptată să fie confirmată în cursul acestei săptămâni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici