Editorial CTP: Omuleţul Palme d`Or mai primeşte o palmă

Nu toată lumea ia premii la Cannes sau la Berlin în cinematografia românească. Şi nu toţi sunt regizori. Există actori, producători, scenarişti, directori de imagine, monteuri, sunetişti, scenografi, compozitori, artişti ai machiajului pentru care premiile Gopo sunt visul şi răsplata muncii lor, de multe ori de înaltă calitate, adunată într-un film.

557 afișări
Imaginea articolului Editorial CTP: Omuleţul Palme d`Or mai primeşte o palmă

Cristian Tudor Popescu (Imagine: Bogdan Maran/ Mediafax Foto)

Pentru toţi concurenţii înscrişi anul acesta în competiţia omuleţilor de aur, prezenţa ultimului film al lui Cristian Mungiu ar fi fost o onoare. Fiecare statuetă, la orice categorie, ar fi cântărit mai greu, ar fi fost mai strălucitoare, cu Mungiu în concurs.

Dincolo de câştigători şi învinşi, festivitatea premiilor Gopo înseamnă un moment împreună al breslei cinematografice din România. O seară în care creatorii români de cinema sunt vizibili şi în ochii românilor,  nu numai ai străinilor. Este un neprost obicei, care se opune destrămării breslei cineaştilor, fapt întâmplat, de pildă, cu cea a jurnaliştilor, care nu mai au o organizaţie profesională reprezentativă, nu mai au premii anuale,  nu mai nasc tradiţie, prestând fiecare pentru sine la locul de muncă.

Domnul Mungiu a dorit ca filmul său, premiat la Cannes, nu numai să nu fie înscris în concursul premiilor Gopo, dar să nu fie nici măcar pomenit, la nicio categorie, în nicio situaţie legată de această manifestare.

Ca şi cum n-ar exista.

  Gestul d-sale nu vine din senin. În primăvara anului trecut, a refuzat să arate „După forme de relief” (îi spun aşa ca să respect dorinţa d-lui Mungiu) la TIFF, importantul festival cinematografic al Clujului şi Sibiului, aflat pe harta internaţională a filmului.  În schimb, l-a adus toamna, în festivalul său „Les films de Cannes à Bucarest”, numai, fireşte, alături de pelicule străine.

Citeşte editorialul integral al lui Cristian Tudor Popescu pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici