Familia lui Gandhi cere încetarea comerţului cu obiecte ce i-au aparţinut acestuia

Familia lui Mahatma Gandhi a cerut autorităţilor indiene să înceteze comerţul sau licitaţiile cu obiecte care i-au aparţinut acestuia, explicând că intervenţia acestora pe pieţele internaţionale duce la creşterea preţurilor şi răpeşte semnificaţia iniţială a suvenirurilor, informează The Independent.

65 afișări
Imaginea articolului Familia lui Gandhi cere încetarea comerţului cu obiecte ce i-au aparţinut acestuia

Familia lui Gandhi cere încetarea comerţului cu obiecte ce i-au aparţinut acestuia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fost lider indian, Gandhi, a respins materialismul, însă tot ce a atins a devenit o relicvă valoroasă.

El a fost printre primii minimalişti, a promovat renunţarea la posesii materiale şi a sprijinit independenţa Indiei faţă de Marea Britanie.

La 60 de ani de la moartea sa, însă, posesiile acestuia au devenit piese de succes la licitaţii internaţionale, iar autorităţile indiene şi oamenii de afaceri indieni se simt obligaţi, de fiecare dată, să fie cei care achiziţionează bunurile, pentru a le aduce în ţara de origine.

Tara Gandhi Bhattacharjee, nepoata liderului spiritual, a cerut autorităţilor indiene să nu mai încerce să obţină lucrurile ce-i aparţineau lui Gandhi, pentru că astfel le ridică foarte mult preţul şi le răpeşte semnificaţia iniţială.

Femeia este membru al comitetului guvernamental ce se ocupă de astfel de licitaţii sau achiziţii.

"El trăia cu minimum de posesii. Se îmbrăca precum un fermier de pe câmp, era un bărbat de acţiune. În Delhi, când se afla acolo, nu purta nici sandale, nici şosete", a mai spus nepoata lui Gandhi.

Majoritatea obiectelor care i-au aparţinut lui Gandhi, însă, au fost vândute de membri ai familiei sale.

Gandhi a fost asasinat în ianuarie 1948, în Delhi. El a fost împuşcat de trei ori de un naţionalist hindus Nathuram Godse.

Locul în care s-a prăbuşit Gandhi este marcat, astăzi, cu inscripţia "Hey Ram" ("Dumnezeule"), reprezentând ultimele sale vorbe.

Luna aceasta, o statuetă din bronz pe care Gandhi a făcut-o cadou unei prietene din Irlanda, a fost cumpărată la o licitaţie cu 7.000 de lire sterline, fără ca autorităţile indiene să încerce să intervină.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici