Femeile care au marcat secolul XX, într-o expoziţie inaugurată la Washington (Galerie Foto)

O expoziţie cu 90 de fotografii ale femeilor americane care au influenţat secolul XX, de la Helen Keller la Judy Garland şi de la prima femeie membră a Congresului SUA la prima femeie milionară de culoare, va fi inaugurată, vineri, la National Portrait Gallery din Washington.

691 afișări
Imaginea articolului Femeile care au marcat secolul XX, într-o expoziţie inaugurată la Washington (Galerie Foto)

Billie Holiday

Fotografiile, reunite în cadrul expoziţiei cu titlul "Femeile timpurile noastre", vor putea fi văzute de public în perioada 12 octombrie 2008 - 1 februarie 2009 şi reprezintă, potrivit lui Martin Sullivan, directorul muzeului, o "adevărată panoplie de identităţi, de realizări ale femeilor din cursul secolului XX".

Toate imaginile captează acele momente şi atitudini care dezvăluie cel mai bine esenţa operelor şi viaţa acestor femei, ele fiind imortalizate atunci "când făceau ceea ce le caracterizează", fie că este vorba de scris, politică, dans, afaceri, spectacole sau sport, a precizat Ann Shumard, directorul expoziţiei.

Printre fotografiile prezente se numără şi cea din 1909 a lui Helen Kellker, militantă pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

În mod cronologic, sunt expuse fotografiile marilor artiste ale bluesului şi jazzului, precum Bessie Smith, Billie Holiday sau Ella Fitzgerald, ale dansatoarei Isadora Duncan şi ale starurilor folk şi rock Joan Baez şi Janis Joplin, a cărei fotografie a fost realizată în 1967 de către Linda McCartney.

Privirea blândă a lui Margaret Sanger a fost imortalizată în 1917, ea ascunzând voinţa de fier a militantei feministe care a inventat, cu preţul închisorii şi al problemelor cu justiţia, clinicile de planning familial.

Althea Gibson, marea stea de culoare a tenisului feminin, devenită celebră cu mult înaintea lui Arthur Ashe, a fost surprinsă pe când îi învăţa să joace tenis pe copiii din Harlem, pe deasupra unui fileu întins pe o stradă din New York în 1957.

Legenda Hollywoodului, Marilyn Monroe, este prezentă şi ea în expoziţie, într-o fotografie realizată de un soldat după ce actriţa cântase pentru trupele americane din Coreea.

"A fost unul dintre cele mai bune lucruri care mi s-au întâmplat în viaţă", a declarat ulterior Monroe.

"Această expoziţie este o sursă de inspiraţie şi de istorie", a declarat directorul muzeului, indicând reporterilor portretul lui preferat.

Acesta este cel al Virginiei Apgar care ajuta o mamă să nască în anul 1966. Celebra doctoriţă anestezistă a inventat scorul Apgar, compus din cinci teste simple, pentru a avalua starea de sănătate a unui nou-născut. Testul Apgar este valabil şi în prezent.

Billie Holiday - "Strange Fruit"

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici