Fest'Asia debutează vineri cu "The Eye/ Ochiul"

A patra ediţie a Festivalului de film asiatic Fest'Asia debutează vineri, la Bucureşti, cu "The Eye/ Ochiul", primul film din celebra trilogie cu acelaşi titlu, evenimentul având anul acesta şi o secţiune dedicată regizorului Johnnie To, au anunţat, marţi, organizatorii.

22 afișări
Imaginea articolului Fest'Asia debutează vineri cu "The Eye/ Ochiul"

Fest'Asia debutează vineri cu "The Eye/ Ochiul"

Directorul artistic al festivalului, Mihai Mitrică, a declarat că a patra ediţie a festivalului a fost realizată "aproape cu buget zero", proiecţiile filmelor fiind posibile cu sprijinul sponsorilor. De altfel, potrivit organizatorilor, bugetul total al festivalului este de 10.000 de euro.

Directorul Fest'Asia, Vlad Ilicievici a declarat că, în ciuda lipsei de susţinere din partea autorităţilor, "în Bucureşti există un public tânăr dedicat acestui tip de film". De asemenea, Ilicievici a glumit spunând că, probabil, în ultima zi de festival, va face o înmormântare pentru Fest'Asia, organizatorii nefiind siguri că va mai exista o ediţie viitoare.

"Fest'Asia este un festival din bani împrumutaţi şi din banii noştri personali", a adăugat Ilicievici.

Dani Macarie, creative director Ogilvy Group Romania a povestit cum a fost realizat spotul festivalului. Urmărind sloganul evenimentului, "A Totally Different Experience for the Eye", spotul a fost realizat la Londra.

Unul dintre evenimentele notabile ale festivalului este proiecţia lungmetrajului "Jurnalul unei şcolăriţe", regizat de Jang In Hak, la al cărui scenariu a colaborat liderul Republicii Populare Democrate Coreene, Kim Jong-Il. Potrivit lui Laurenţiu Brătan, preşedintele Este'n'Est, organizator al festivalului, "Jurnalul unei şcolăriţe" este primul film nord-coreean proiectat în România în ultimii 20 de ani şi singurul film nord-coreean cumpărat de distribuitori străini.

Proiectat în premieră mondială la Festivalul de Film de la Cannes din 2006 şi prezentat ca "primul film nord-coreean prezentat vreodată la un festival din Occident", lungmetrajul "Jurnalul unei şcolăriţe" a mai fost selecţionat la Festivalul Internaţional de Film al Ţărilor Nealiniate şi în Curs de Dezvoltare de la Phenian (Coreea de Nord) şi la Festivalul Filmelor despre Educaţie de la Evreux (Franţa).

Nu mai puţin de 8 milioane de coreeni (o treime din populaţia Coreei de Nord) au urmărit acest film în cinematografele din Phenian şi celalalte oraşe importante ale ţării. Lungmetrajul a mai fost distribuit pe marile ecrane din Franţa sub titlul "Journal d'une jeune Nord-Coreene", România fiind a doua ţară europeană în care va avea loc o proiecţie a acestui film.

Pelicula spune povestea tinerei Su-ryeon, fiica unui cercetător foarte pasionat şi a unei casnice devotate soţului ei. Iniţial revoltată de stilul de viaţă al părinţilor ei, Su-ryeon trece prin întâmplări care o fac să înţeleagă mai bine care sunt adevăratele valori morale şi să se gândească atent înainte de a alege calea pe care să o urmeze.

Scenariul filmului, semnat de Jun-Bo An, a fost aprobat şi completat de Kim Jong-Il, şeful statului nord-coreean, care s-a implicat chiar şi în post-producţia acestuia, cu anumite sugestii de montaj.

Fest'Asia este singurul festival al filmului asiatic din Europa Centrală şi se desfăşoară la Cinema Scala din Bucureşti, între 19 şi 28 iunie.

Abonamentele pentru toată perioada festivalului şi cele pentru zece proiecţii au fost puse deja în vânzare în reţeaua Bilet.ro, la preţurile de 100, respectiv 50 lei fiecare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici