Festivalul de la Cannes: senzaţii puternice şi nostalgie cu inspectorul Harry

Festivalul de la Cannes, care debutează miercuri, promite senzaţii puternice cu filme neobişnuite în competiţie, venite din ţări precum Israel, Argentina şi Filipine, dar şi cu revenirea foarte aşteptată a lui Clint Eastwood, la cinci ani de la "Mystic River".

45 afișări
Imaginea articolului Festivalul de la Cannes: senzaţii puternice şi nostalgie cu inspectorul Harry

Festivalul de la Cannes: senzaţii puternice şi nostalgie cu inspectorul Harry

Brazilianul Fernando Meirelles, venit pe Croazetă în 2002 cu "Oraşul Zeilor", o poveste surprinzătoare despre războiul găştilor din Rio, va deschide a 61-a ediţie a festivalului (14 - 25 mai) cu un thriller filozofic, "Blindness", în care joacă Julianne Moore, Mark Ruffalo, Danny Glover şi Gael Garcia Bernal.

Cannes 2008 va fi marcat de întoarcerea, la cinci ani de la "Mystic River", a actorului-regizor Clint Eastwood, care va prezenta "Changeling", o frescă a Americii anilor '20, cu Angelina Jolie în rolul unei femei al cărei fiu a fost răpit. Eastwood şi-ar putea fermeca fanii cu o apariţie surpriză pe plajă, unde va fi proiectată o versiune restaurată a legendarului lungmetraj "Inspectorul Harry".

Strălucirea festivalului va fi dată de o serie de staruri hollywoodiene care vor sosi pe Croazetă: Angelina Jolie, Benicio Del Toro, care îşi va prezenta cea mai recentă peliculă, "Che", de Steven Soderbergh, în care joacă rolul războinicului Ernesto Guevara, Penélope Cruz şi Scarlett Johansson, pe afişul celui mai recent film al lui Woody Allen, "Vicky Cristina Barcelona", Harrison Ford şi Steven Spielberg, ce vor prezenta în avanpremieră mondială cel de-al patrulea film "Indiana Jones".

Pugilistul american Mike Tyson, a cărui viaţă este prezentată într-un documentar prezentat în secţiunea Un Certain Regard, şi fotbalistul Diego Maradona, al cărui parcurs este prezentat într-un film de Emir Kusturica, vor face şi ei furori pe covorul roşu.

Competiţia găzduieşte cineaşti care au câştigat deja marele premiu al festivalului, Palme d'Or: Atom Egoyan ("Adoration"), Wim Wenders ("The Palermo shooting"), fraţii Dardenne ("Le silence de Lorna").

Evenimentul face însă loc şi noilor veniţi care promit senzaţii puternice. Israelianul Ari Folman trezeşte amintiri personale cu documentarul său de animaţie despre masacrele comise în taberele de refugiaţi palestinieni din Sabra şi Chatila, la Beirut, în 1982.

Doi tineri argentinieni cunoscuţi deja pe Croazetă, însă aflaţi pentru prima dată în competiţie pentru Palme d'Or, oferă fiecare câte un portret de femeie. Pablo Trapero prezintă "Leonera", povestea unei mame forţate să-şi crească copilul în închisoare, în timp ce Lucrecia Martel vine cu "La femme sans tête", istoria unei femei copleşită de remuşcări după ce a provocat moartea unei persoane într-un accident de maşină. Alături de brazilianul Walter Salles, care împreună cu Daniela Thomas a realizat filmul "Linha de Passe", ei compun o frumoasă selecţie latino-americană.

Printre filmele aşteptate semnate de tineri regizori se numără "24 City", de Jia Zhangke, despre influenţele recentului capitalism triumfător asupra Chinei comuniste, "Serbis" de Brillante Mendoza, povestea unor tineri gigolo filipinezi, şi "Les trois singes" în regia lui Nuri Bilge Ceylan.

În ceea ce priveşte selecţia franceză, Arnaud Desplechin dezvăluie "Un conte de Noël", o cronică a unei familii chinuite, cu Catherine Deneuve şi Mathieu Amalric, Laurent Cantet prezintă "Entre les murs", despre viaţa dificilă într-un colegiu, în timp ce Philippe Garrel prezintă "La frontière de l'aube".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici