Festivalul Filmului European, de joi până duminică la Braşov

Cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Filmului European se va desfăşura, de joi până duminică, la Braşov, unde vor fi prezentate zece filme de lungmetraj, din zece ţări europene, proiecţiile urmând să se desfăşoare la Centrul Cultural Reduta Braşov.

84 afișări
Imaginea articolului Festivalul Filmului European, de joi până duminică la Braşov

Festivalul Filmului European, de joi până duminică la Braşov (Imagine: Mediafax Foto)

Festivalul Filmului European se va deschide joi, la ora 19.00, cu o seară de gală dedicată regizorului elveţian Micha Lewinsky şi filmului său "Vrei să ne căsătoreşti?".

Regizorul Micha Lewinsky a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că este pentru prima dată când vine în România şi că, într-un fel, s-a invitat singur la festival, prin intermediul Ambasadei Poloniei la Bucureşti.

"Într-un fel, m-am invitat singur la acest festival. Am auzit de festivalul de anul trecut şi am luat legătura cu Ambasada Poloniei care apoi mi-a propus să particip şi eu la festival cu un film. "Vrei să ne căsătoreşti?" este un film special pentru că este o comedie romantică, în stilul celor de la Hollywood şi, pe de altă parte, cred că este prima comedie romantică făcută în Elveţia", a spus regizorul care va fi prezent în sală la proiecţia filmului de joi seară.

Directorul Direcţiei Relaţii Internaţionale din cadrul ICR, Adriana Ponta, a spus că cele zece filme prezente în festival nu au fost selecţionate de un juriu, ci au fost propuneri făcute de ambasadele sau centrele culturale ale ţărilor europene.

"Toate sunt filme reprezentative ale ţărilor respective, cu succes internaţional. Avem şi două premiere la această ediţie, şi anume două ţări care nu au mai participat până acum, Israel şi Serbia", a spus Adriana Ponta.

Filmele care vor fi prezentate în cadrul Festivalului Filmului European de la Braşov sunt:

  • "Vrei să ne căsătoreşti? - comedie romantică - Micha Lewinsky / Elveţia / 2009,

  • "Nu totul depinde de mărime..." - comedie dramatică - Sharon Maymon, Erez Tadmor / Israel / 2009,

  • "Iubire şi alte crime" - comedie romantică - Stefan Arsenijevic / Serbia / 2008,

  • "Lumea e mare, iar salvarea se ascunde după colţ" - dramă - Stephan Komandarev / coproducţie / 2008,

  • "Cameleon" - dramă psihologică - Krisztina Goda / Ungaria / 2008,

  • "Flammen & Citronen" - dramă - Ole Christian Madsen / Danemarca / 2008,

  • "Tatăl copiilor mei" - dramă - Mia Hansen-Love / Franţa / 2009,

  • "Revelaţia" - dramă - Hans-Christian Schmid /Germania / 2009,

  • "Vittorio D." - documentar biografic - Mario Canale, Annarosa Morri / Italia / 2009, şi

  • "Minunata lună august" - muzical, romantic - Miguel Gomes / Portugalia/2008.

Ediţia de la Braşov a beneficiat de sprijinul Centrului Cultural Reduta, Consiliului Judeţean Braşov şi Muzeului Casa Mureşenilor.

Cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Filmului European este organizată de Institutul Cultural Român (ICR).

Festivalul Filmului European se desfăşoară pe durata lunii mai la Bucureşti, Braşov, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara.

Ambasadorul onorific al Festivalului din acest an este regizorul român Radu Jude, după Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu şi Marian Crişan. În această calitate, Radu Jude a scris şi regizat spotul de promovare a Festivalului.

La Bucureşti, festivalul se desfăşoară în perioada 6-16 mai, la Cinema PRO, Cinema Studio şi la Noul Cinematograf al Regizorului Român - Muzeul Ţăranului Român (cu proiecţii în aer liber şi în interior).

În ţară, Festivalul se derulează la Braşov (13-16 mai, Centrul Cultural Reduta), Iaşi (20-23 mai, Casa de Cultură a Municipiului Iaşi - Mihai Ursachi), Tîrgu- Mureş (21-23 mai, Casa de Cultură "Mihai Eminescu") şi Timişoara (27-30 mai, Cinema Studio-Eurimages).

Accesul publicului este gratuit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici