Festivalul Filmului Francez, între 31 octombrie şi 9 noiembrie, în opt localităţi din România

Festivalul Filmului Francez se va desfăşura în perioada 31 octombrie - 9 noiembrie, în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Sibiu, Buzău, Târgu-Mureş şi Constanţa, informează Institutul Francez din Capitală.

381 afișări
Imaginea articolului Festivalul Filmului Francez, între 31 octombrie şi 9 noiembrie, în opt localităţi din România

Festivalul Filmului Francez, între 31 octombrie şi 9 noiembrie, în opt localităţi din România (Imagine: Shutterstock)

La Bucureşti, cea de-a 18-a întâlnire a publicului francofil nu poate fi sărbătorită altfel decât prin umor, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX. Astfel, tema din acest an va fi "Burlescul în cinematografie. Din trecut până în prezent", iar invitatul de onoare este Pierre Étaix, căruia organizatorii îi dedică o retrospectivă. Nu vor lipsi nici premierele cinematografice de la Cinema Elvira Popescu, iar competiţia Tineri regizori va prezenta opt noi producţii.

Pierre Étaix a absolvit la început o şcoală de desenatori, însă şi-a manifestat rapid înclinaţia spre reprezentaţii comice ca bufon, idolii săi fiind americanii Stan Laurel şi Oliver Hardy. El spune că "a fi bufon nu e o stare şi nici o funcţie, ci trebuie să trăieşti şi să gândeşti ca un bufon". În anii postbelici a jucat la teatru şi cabaret în piese ca "Cheval d'Or", "Trois Baudets", "Alhambra" şi "Olympia". În 1953 a fost angajat de Jacques Tati ca desenator şi autor de gaguri din filme diferite, precum "Mon Oncle". Etaix a fost şi bufon în circul Medrano, avându-l ca partner pe bufonul Nino Fabri. Filmul său "Heureux anniversaire" a fost premiat, în 1963, cu Oscarul pentru cel mai bun scurtmetraj.

În contextul retrospectivei Pierre Etaix, publicul va putea urmări opt filme ale acestuia: "Pretendentul/ Le soupirant" (1962), "Yoyo" (1964), "Sănătatea e mai bună decât toate/ Tant qu'on a la santé" (1966), "Marea dragoste/ Le grand amour" (1969), "Unde curge lapte şi miere/ Pays de Cocagne" (1969), "Ruptura/ Rupture" (1961), "La mulţi ani/ Heureux anniversaire" (1962) şi "În plină formă/ En pleine forme" (1965-1971).

La ediţia de anul trecut, pentru prima oară în istoria festivalului, publicul a fost încurajat să voteze lungmetrajul preferat din cele opt filme din competiţie.

În urma succesului de anul trecut, tinerii regizori francezi vor participa la concursul la care publicul decide cine va câştiga premiul oferit de TV5 Monde pentru susţinerea distribuţiei unei PELICULE franceze în România. Printre cele opt producţii se numără "Stele/ Des étoiles", "Zilele de mâine/ Les lendemains", "Vandal", "Grand central", "Vincent nu are solzi/ Vincent n'a pas d'écailles", "Mercuriale", "Brooklyn", "Tonnerre".

În secţiunea Panorama, cinefilii vor putea vedea cele mai recente producţii franţuzeşti ale celor mai emblematici actori şi regizori. Multe dintre aceste producţii vor fi prezentate în premieră în România. Astfel, producţii precum "Yves Saint Laurent", de Jalil Lespert, "Spuma zilelor/ L'écume des jours", de Michel Gondry, şi lungmetrajul despre celebrul personaj animat Micul Nicolas vor fi proiectate pe cinematografului Elvira Popescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici