Festivalul Naţional de Teatru are un buget de criză: 2.812.000 de lei

Festivalul Naţional de Teatru se deschide anul acesta pe 26 octombrie, la Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti, cu spectacolul-dans "D'ale noastre", de Gigi Căciuleanu, şi stă sub semnul crizei financiare, având un buget de doar 2.812.000 de lei.

294 afișări
Imaginea articolului Festivalul Naţional de Teatru are un buget de criză: 2.812.000 de lei

Festivalul Naţional de Teatru are un buget de criză: 2.812.000 de lei (Imagine: www.fnt.ro)

Selecţionerul unic al festivalului, criticul de teatru Alice Georgescu, a declarat într-o conferinţă că termenul "bani" a fost cuvântul repetat obsesiv anul acesta atunci când organizatorii îşi făceau planuri pentru o nouă ediţie. Astfel, a spus criticul de teatru, intenţia de a aduce în FNT şi spectacole de teatru din străinătate a fost abandonată "pe ultima sută de metri".

Vicepreşedintele Uniunii Teatrale din România (UNITER), Aura Corbeanu, a spus că bugetul de anul acesta al FNT este de 2.812.000 de lei (aproximativ 614.000 de euro), dintre care 1.100.000 de lei (240.000 de euro) din partea Ministerului Culturii şi 900.000 (196.000 de euro) din partea Primăriei Municipiului Bucureşti.

Bugetul de anul trecut al festivalului a fost de 720.000 de euro, cu peste 100.000 de euro mai mult decât în 2012.

Din acest motiv, artiştii au fost anunţaţi că va trebui să joace fără onorarii, a spus Alice Georgescu. "Nimeni nu a refuzat să joace în aceste condiţii", a adăugat Alice Georgescu.

Aura Corbeanu a adăugat că, pentru că teatrele gazdă nu încasează chirie pentru spectacolele din festival, suma strânsă din vânzarea biletelor le va reveni integral. Astfel, instituţiile au dreptul să stabilească preţul biletelor pentru respectivele spectacole. La Teatrul Odeon, preţul biletelor pentru spectacolele Festivalului Naţional de Teatru variază între 15 lei şi 74 de lei, iar la Teatrul Naţional Bucureşti preţul pentru intrarea la una dintre reprezentaţiile FNT poate ajunge la 70 de lei.

Ediţia din 2012 a Festivalului Naţional de Teatru (FNT) se va desfăşura în perioada 26 octombrie-4 noiembrie în Bucureşti.

Organizatorii festivalului propun din nou un pilon tematic central - de această dată, opera regizorală a lui Silviu Purcărete, unul dintre cei mai faimoşi artişti români de astăzi. Festivalul stă, totodată, sub semnul celor doi autori cărora UNESCO le-a dedicat anul 2012: suedezul August Strindberg, comemorat la 100 de ani de la dispariţie, şi conaţionalul I. L. Caragiale, sărbătorit la 160 de ani de la naştere şi deplâns la 100 de ani de la moarte.

Alături de cele trei secţiuni ce reflectă în mod specific creaţia acestor personalităţi ale scenei universale, afişul festivalului cuprinde un număr de spectacole semnificative pentru fizionomia stagiunii 2011/2012, care, indiferent că pornesc de la texte de William Shakespeare, Molière, Calderón de la Barca, Albert Camus, Gellu Naum şi Herta Müller, indiferent că sunt semnate de regizori precum Andrei Şerban, Gábor Tompa, Alexandru Dabija, Victor Ioan Frunză, László Bocsárdi, Radu Afrim sau de tineri debutanţi, indiferent că sunt grupate sub titlul generic "De toate pentru toţi", "Actorii, în prim-plan" şi "Teatrul de mâine", alcătuiesc laolaltă o imagine a vieţii.

Festivalul include un "Focus: Silviu Purcărete - un univers regizoral", o secţiune care va cuprinde următoarele spectacole semnate de cunoscutul regizor: "Aşteptându-l pe Godot", de Samuel Beckett (Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu), "Călătoriile lui Gulliver" - exerciţii scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift (Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu), "Gianni Schicchi", de Giacomo Puccini (Teatrul Maghiar de Stat Cluj), şi "Măsură pentru măsură", după William Shakespeare (Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova).

Din secţiunea "Al matale, Caragiale" fac parte următoarele titluri: "D'ale noastre", un spectacol de Gigi Căciuleanu (Teatrul Naţional Bucureşti), "Două loturi" de I. L. Caragiale (regia Alexandru Dabija, Teatrul Naţional Bucureşti), "Năpasta" de I. L. Caragiale (regia Cristi Juncu, Teatrul "Toma Caragiu" din Ploieşti), "O noapte furtunoasă" de I. L. Caragiale (regia Mircea Cornişteanu, Teatrul Naţional "Marin Sorescu" Craiova) şi "O scrisoare pierdută" de I. L. Caragiale (regia Mihai Mălaimare, Teatrul Masca, Bucureşti).

În secţiunea "Strindberg, înaintaşi, urmaşi" sunt incluse următoarele piese: "Domnişoara Julie", de August Strindberg (regia Felix Alexa, Teatrul Maghiar de Stat Cluj), "Hedda Gabler", de Henrik Ibsen (regia Andrei Şerban, Teatrul Maghiar de Stat Cluj), şi "Înainte de pensionare", de Thomas Bernhard (regia Christian Papke, Teatrul Naţional Timişoara).

Pe de altă parte, secţiunea "De toate pentru toţi" include spectacole precum: "Carmina Burana" de Carl Orff (regia Gigi Căciuleanu, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, compania "Liviu Rebreanu"), "Insula", după Gellu Naum, spectacol-concert de Ada Milea (Teatrul Naţional Cluj-Napoca), şi "Ultima zi a tinereţii", după Tadeusz Konwicki (regia Yuri Kordonsky, Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu).

În cadrul secţiunii "Actorii în prim-plan" se regăsesc titluri precum "2x2", după Murray Schisgal şi Harold Pinter, cu Amalia Ciolan, Marcello Cobzariu, Maia Morgenstern şi Mircea Rusu în distribuţie (regia Vlad Stănescu, o producţie a Teatrului Naţional Bucureşti), şi "Vocea umană", de Jean Cocteau, cu Oana Pellea (regia Sanda Manu, Teatrul Metropolis, Bucureşti).

Totodată, secţiunea "Teatrul de mâine" reuneşte spectacolele "Casa M", de Luminiţa Ţîcu (Centrul de Arte Coliseum, Chişinău), "Jocuri în curtea din spate", de Edna Mazya (regia Bobi Pricop, Teatrul Act, Bucureşti), şi "Poveşti de familie", de Biljana Srbljanovic (regia Vlad Cristache, Teatrul "Maria Filotti", Brăila).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici