Figură centrală a jazz-ului european, saxofonistul Peter Brötzmann a murit

  • Peter Brötzmann, saxofonistul cunoscut pentru abordarea sa puternică şi liberă în free jazz, a încetat din viaţă în somn la vârsta de 82 de ani, acasă, în Germania.
  • Printre fanii săi se numără şi fostul preşedinte american Bill Clinton.
195 afișări
Imaginea articolului Figură centrală a jazz-ului european, saxofonistul Peter Brötzmann a murit

Casa sa de discuri, Trost, şi colaboratoarea sa, Heather Leigh, au confirmat vestea, afirmând că Brötzmann a trecut în nefiinţă în timpul somnului marţi seara.

Născut în 1941 în Remscheid, Germania, Peter Brötzmann a început iniţial ca pictor şi a lucrat alături de Nam June Paik. Inspirat de muzicienii de jazz americani precum Miles Davis şi John Coltrane, a devenit autodidact la saxofon şi clarinet, potrivit The Guardian.

În anii '60, a format un trio alături de Peter Kowald şi Sven-Åke Johansson şi a colaborat cu artişti îndrăzneţi precum Carla Bley şi Cecil Taylor.

Brötzmann a explorat free jazz-ul, renunţând la structurile ritmice şi melodice convenţionale şi căutând să exprime ceva nou după traumele celui de-al Doilea Război Mondial. Albumul său de debut, "For Adolphe Sax", lansat în 1967, a fost urmat de celebrul album "Machine Gun" din 1968, considerat un punct de referinţă în free jazz.

Interpretarea sa stridentă şi captivantă a adus recunoaştere şi laudă, fiind descrisă de criticii de jazz drept una dintre cele mai importante creaţii ale underground-ului free-jazz european.

De-a lungul carierei sale, Peter Brötzmann a înregistrat peste 50 de albume sub numele său şi a colaborat cu muzicieni importanţi din sfera free jazz-ului, precum Derek Bailey şi Anthony Braxton, lăsând o amprentă puternică în lumea muzicii avangardiste. De asemenea, a făcut parte din formaţia Last Exit, alături de Sonny Sharrock, Ronald Shannon Jackson şi Bill Laswell, explorând teritorii muzicale precum punk, funk şi noise rock.

Printre fanii săi se numără şi fostul preşedinte american Bill Clinton, care l-a descris pe Brötzmann ca fiind "unul dintre cei mai mari".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici