Filme de Roman Polanski şi Martin Scorsese, în premieră mondială, la Berlinală

"Shutter Island" de Martin Scorsese şi "The Ghost Writer" de Roman Polanski se numără printre premierele mondiale ce vor fi prezentate în competiţia celei de-a 60-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (11-21 februarie), informează site-ul evenimentului.

51 afișări
Imaginea articolului Filme de Roman Polanski şi Martin Scorsese, în premieră mondială, la Berlinală

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin se va desfăşura între 11-21 februarie 2010 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Primele titluri anunţate în competiţie sunt din Austria, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Franţa, Germania, India, Iran, Turcia, Marea Britanie şi Statele Unite.

Filmelor lui Polanski şi Scorsese li se alătură:

Lista completă cu cele 26 de filme din competiţie va fi făcută publică în ianuarie 2010.

Cea de-a 60-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin va fi marcată printr-o retrospectivă intitulată "Play It Again...!", alcătuită din 40 de pelicule care au marcat istoria acestui eveniment, extrase din secţiunile Competiţie, Forum, Panorama şi Generation.

Aşa cum a subliniat criticul britanic David Thomson, curatorul acestei retrospective, "un festival precum Berlinala arată cum filmele care ieri erau controversate au devenit clasice astăzi". Criticul britanic a adăugat că anumite filme alese în această retrospectivă mai pot încă să surprindă sau chiar să şocheze publicul şi să stimuleze dezbaterile de la Berlin.

Retrospectiva va prezenta filmele unor autori celebri precum Godard, Werner Herzog şi Zhang Yimou, rarităţi precum "Il Cristo proibito" de Curzio Malaparte şi "Ikiru" de Akira Kurosawa, dar şi filme care au creat puternice controverse la momentul proiecţiei lor la Berlinală, precum "Ai no corrida" de Nagisa Oshima, din cauza căruia, în 1976, preşedintele secţiunii Forum din cadrul Berlinalei a fost acuzat că promovează pornografia.

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin este unul dintre cele mai cunoscute evenimente de gen, la care au loc premiere ale unor filme realizate de mari nume ale celei de-a şaptea arte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici