Finanţare de 3 milioane de lei pentru intervenţii asupra monumentelor istorice

Ministerul Culturii, prin Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), a anunţat marţi lansarea unui nou apel de finanţare pentru punerea în siguranţă a monumentelor istorice aflate în pericol şi pentru elaborarea documentaţiilor tehnico-economice ale intervenţiilor asupra monumentelor istorice.

153 afișări
Imaginea articolului Finanţare de 3 milioane de lei pentru intervenţii asupra monumentelor istorice

Potrivit unui comunicat al ministerului, suma disponibilă este de 3.000.000 lei, cu derulare în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanţare şi 30 noiembrie 2024. Finanţarea proiectelor selectate va fi asigurată prin Timbrul Monumentelor Istorice.

Pot beneficia de finanţare, participând cu proiecte şi cofinanţare în cadrul acestui apel, persoane fizice şi persoane juridice de drept public sau privat, care au calitatea de proprietar, titular al unui drept de superficie, de concesiune sau de folosinţă pentru o durată mai mare de 25 de ani sau titular al dreptului de administrare a unui monument istoric.

„Finanţarea se acordă numai în condiţiile existenţei unor surse de finanţare proprii sau atrase ale beneficiarului finanţării, într-un cuantum care nu poate fi mai mic de 10% din valoarea totală a finanţării solicitate”, arată Ministerul Culturii.

Subprogramele pentru care vor fi acordate finanţări nerambursabile în cadrul acestei sesiuni şi sumele disponibile sunt următoarele:

-subprogramul proiectare - elaborarea documentaţiilor tehnico-economice pentru intervenţii asupra monumentelor istorice, în vederea solicitării de finanţări în viitorul cadru financiar multianual al Uniunii Europene (2021-2027) şi în cadrul diferitelor programe naţionale – 1.000.000 lei;

-subprogramul intervenţii de urgenţă (ante- şi post-dezastru) – 1.500.000 lei.

Termenul limită pentru înscrierea proiectelor este 14 decembrie 2023, ora 14.00.

„Suma alocată pentru soluţionarea contestaţiilor este de 500.000 lei, constituită conform Procedurii privind acordarea de finanţări din fondurile obţinute din aplicarea timbrului monumentelor istorice reglementată prin HG 691/2019. Priorităţile anuale ale Ministerului Culturii prin Institutul Naţional al Patrimoniului în vederea finanţării prin TMI sunt punerea în siguranţă a monumentelor istorice aflate în pericol; angajarea comunităţilor patrimoniale şi a comunităţilor locale în protejarea monumentelor istorice şi contribuţia la programe naţionale şi internaţionale dedicate patrimoniului cultural”, se mai arată în comunicat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici