Firea: TVR era o oază din altă lume la evenimentul din ianuarie 2012, ce a dus la căderea Guvernului

Senatorul Gabriela Vrânceanu Firea a declarat, miercuri, că Televiziunea Română era "o oază din altă lume" în timpul evenimentelor din ianuarie 2012, "care au determinat căderea unui guvern".

379 afișări
Imaginea articolului Firea: TVR era o oază din altă lume la evenimentul din ianuarie 2012, ce a dus la căderea Guvernului

Firea: TVR era o oază din altă lume la evenimentul din ianuarie 2012, ce a dus la căderea Guvernului (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Gabriela Vrânceanu Firea a făcut aceste afirmaţii în contextul în care Comisia de cultură a Senatului discuta un proiect de modificare a Legii audiovizualului, iniţiat, printre alţii, de Raluca Turcan, cea care a condus Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor în legislatura trecută.

În acest context, Firea a spus că a citit pe vremea în care era jurnalist propunerile făcute de Raluca Turcan în acest proiect de iniţiativă legislativă, care a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor, pe 18 mai 2011, deoarece termenul de dezbatere şi vot final, stabilit pentru 21 aprilie 2011, fusese depăşit.

Firea a precizat că, deşi în foarte mare măsură "achiesează" la propunerile făcute de Turcan, nu se poate dedubla şi privi lucrurile o dată din perspectivă de jurnalist, altă dată din perspectivă de om politic şi altă dată de cetăţean.

Ea a mai spus că vorbeşte şi ca om care a lucrat în televiziunea publică timp de şapte ani şi care s-a angajat în TVR printr-un concurs "extrem de serios", fără "influenţă politică" şi "influenţă de familie".

"Legea audiovizualului existentă, precum şi amendamentele propuse de doamna deputat Turcan nu vor determina niciodată comportamentul uman. Adresez o întrebare care, probabil, va rămâne retorică (...) «Ce am putea face, ce amendamente am putea aduce, ce măsuri am putea lua noi cei de la această masă, dar şi alţii pentru ca lucrurile să nu se mai întâmple aşa cum s-au întâmplat ani de zile în televiziunea publică?» Legea e făcută de oameni pentru oameni (...) «Care text de lege va determina comportamentul uman?» (...) M-am uitat ani de zile la Jurnalul TVR, la dezbaterile TVR care nu aveau nicio legătură cu realitatea, cu ceea ce se întâmpla în spaţiul public media, cu ceea ce se difuza. Era o oază dintr-o altă lume, erau alte criterii profesionale. Ce am putea reglementa pentru ca specialiştii şi angajaţii din televiziunea publică să gândească liber în adevăratul sens al cuvântului, în sensul profesionist al cuvântului", a spus Gabriela Firea.

Ea a mai spus că la departamentele care ţin de reprezentarea culturală, sport şi chiar şi divertisment în TVR se găsesc unii dintre cei mai buni angajaţi. "(...) dar, pentru jurnalismului hard, de ce lucrurile se întâmplă altfel decât la televiziunea publică din Franţa sau din Spania sau din Germania? De ce nu sunt criterii profesionale? La ce folos nişte legi bune, chiar foarte bune, dacă oamenii, managementul celor care funcţionează în zona de jurnalism hard este cel puţin sfidătoare faţă de realitate. Au fost evenimente în ianuarie anul trecut pe care televiziunea publică nu le-a prezentat. (La TVR, n.r.) se difuzau la televizor tot felul de reluări, în timp ce acolo se întâmpla un eveniment care a determinat căderea unui guvern", a spus Gabriela Firea.

Ea a făcut referire la protestele din Piaţa Universităţii din Bucureşti din ianuarie 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici