Flutur propune ca Mănăstirea Dragomirna să fie inclusă în patrimoniul mondial UNESCO

Senatorul PDL de Suceava Gheorghe Flutur propune ca Mănăstirea Dragomirna să fie inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, la fel cum s-a procedat, în urmă cu trei ani, cu Mănăstirea Suceviţa.

288 afișări
Imaginea articolului Flutur propune ca Mănăstirea Dragomirna să fie inclusă în patrimoniul mondial UNESCO

Mănăstirea Dragomirna (Imagine: Sorin Toma/Mediafax Foto)

Gheorghe Flutur, aflat la inaugurarea unui cămin cultural în comuna Mitocul Dragomirnei, a spus că ar trebui ca Mănăstirea Dragomirna să fie inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, la fel cum s-a procedat în cazul Mănăstirii Suceviţa, care a fost inclusă în lista UNESCO în vara anului 2010.

Mănăstirea Dragomirna, aflată la 15 kilometri distanţă de municipiul Suceava, ctitorită de mitropolitul cărturar Anastasie Crimca şi de marele logofăt Lupu Stroici între 1608-1609, impresionează prin forma de "lamă" pe care o are biserica, privită pe axa longitudinală, turla având o înălţime de 42 de metri.

Biserica este decorată în exterior cu elemente sculpturale ce alcătuiesc o broderie, iar pictura interioară este inovatoare prin concepţia în alegerea şi tratarea temelor.

Biserica "Învierii" de la Mănăstirea Suceviţa a fost inclusă în Lista Patrimoniului Mondial la reuniunea UNESCO care s-a desfăşurat în luna august 2010, în Brazilia.

Bisericile din Moldova au fost incluse în Lista Patrimoniului Mondial în anul 1993, iar Biserica "Învierii" din Suceviţa a completat acest complex. Zidurile interioare şi exterioare sunt în întregime decorate cu picturi datând de la sfârşitul secolului al XVI-lea. Biserica este situată în interiorul Mănăstirii Suceviţa şi este singura care include o reprezentare a scării Sfântului Ioan Climax.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici