Video FOCUS: Aplauze, premiaţi emoţionaţi şi numere de circ, la Gala Premiilor CRP

Cea de-a noua ediţie a Galei premiilor Clubului Român de Presă a avut loc, marţi seară, la Circul Globus. Jurnalişti, ONG-uri şi companii au fost prezenţi în sală pentru a vedea care sunt cei mai buni jurnalişti ai momentului, într-un spectatcol cu numere de circ, dar şi cu aplauze.

125 afișări

După un an şi jumătate în care Clubul Român de Presă a trecut printr-un proces de schimbări, fapt ce a ridicat semne de întrebare cu privire la organizarea celei de-a noua ediţii a Premiilor CRP, marţi seară, Circul Globus a reunit, din nou, în aceeaşi arenă, jurnalişti, patroni de presă, reprezentanţi ai companiilor partenere şi ai ONG-urilor, dar şi acrobaţi, care, au dat "sare şi piper" Galei.

Peste 350 de materiale înscrise de peste 190 de jurnalişti din agenţiile de presă, radio, presă scrisă sau televiziune au trecut prin mâinile juriului, care a reunit nume importante ale presei din România.

Prezentatorul Marian Voicu a deschis Gala, invitând-o în scenă pe Indira Crasnea, preşedintele interimar al Clubului şi redactor-şef adjunct al agenţiei Mediafax. Vizibil emoţionată, preşedintele interimar al CRP a vorbit despre presa anului 2008 şi jurnaliştii ei, dar şi despre viitorul gazetăriei, care trebuie să îşi redobândească respectul.

"Suntem într-o împrejurare solemnă, dar nu o să vă vorbesc despre presa care ridică socluri sau dărâmă idoli. Nici despre presa căreia i se fac reverenţe şi curte, pentru că mulţi nu pot trăi fără noi. Nici măcar despre presa ca a patra putere publică, temută, dar şi pusă prea ades deliberat la zid. Pentru că suntem într-o adunare de profesionişti, o să comit o serie de sincerităţi. Nu facem o meserie uşoară. Este un mod de viaţă în care luminile şi umbrele se intersectează cu repeziciune. În care bucuriile sunt mai intense şi tristeţile sunt mari", a declarat Indira Crasnea.

"Am mai spus-o, o spun şi acum: în România anului 2008, condiţia jurnalistului este fragilă. Lumea jurnalisticii este frământată. Mulţi dintre cei pe care îi priveam ca mentori au plecat, s-au retras, continuă să fie, dar poate ne dezamăgesc. Redacţiile se fac şi se desfac. Cele materiale dictează prea ades şi idealurile cum că putem muta munţii din loc sunt floarea care se ofileşte repede pe butonieră. Şi totuşi, cred că aici, în această arenă sau printre cei rămaşi în redacţii, sunt noii lideri naturali ai profesiei noastre. Cu suficient orgoliu lucid cât să mute munţii din loc. Cu destule cicatrici vindecate cu înţelepciune. Care nu o să sfârşească prin a dezamăgi", le-a mai spus Indira Crasnea jurnaliştilor prezenţi la Gală.

"Speranţa mea este că voi, ei, vor redobândi pentru meseria de jurnalist respectul care i se cuvine", a conchis preşedintele interimar al CRP.

Primul premiu, cel pentru ştire de agenţie, a "intrat" în arenă adus de un grup de luptători, înarmaţi cu suliţe şi cu armuri, simbolizând puterea şi importanţa acestor ştiri şi a jurnaliştilor din spatele lor pentru presă şi credibilitatea acesteia.

Restul premiilor, 18 la număr, au fost introduse, pe rând, prin numere de circ, acrobaţii şi chiar prin porumbei zburători, fiind înmânate prezentatorului în aplauzele publicului. În lumini colorate, elfii, spiriduşii, cascadorii, dansatoarele de cabaret sau gimnastele aduse pe scenă au animat atmosfera de la Circul Globus.

Premianţii, deşi nu au primit coroniţe, ci trofee realizate de artistul Dan Băncilă şi plicuri de la sponsori, păreau uşor stingheri pe scenă, la premiere.

Ca la o ceremonie de Oscar, discursurile de mulţumire s-au îndreptat, cel mai adesea, către familie, colegi şi compania la care lucrează, mulţi dintre câştigători declarând că nu sunt obişnuiţi să vorbească în public, ci publicului, prin munca pe care o desfăşoară.

(Material realizat de Alexandra Buzaş, alexandra.buzas@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici