Fondatorul eBay lansează un nou proiect de "jurnalism social"

First Look Media, grupul media online al fondatorului eBay, Pierre Omidyar, a lansat luni un nou proiect de "jurnalism social", care va utiliza o paletă de reţele de socializare din care va extrage o serie de informaţii.

155 afișări
Imaginea articolului Fondatorul eBay lansează un nou proiect de "jurnalism social"

Fondatorul eBay lansează un nou proiect de "jurnalism social" (Imagine. Mediafax Foto/AFP)

Noul proiect, intitulat Reported.ly, este condus de Andy Carvin, care a lucrat în trecut la postul public naţional de radio, NPR, la Washington, şi care s-a remarcat în 2011 publicând pe Twitter în timp real o serie de alerte despre primăvara arabă.

O echipă de jurnalişti profesionişti va avea sarcina de a monitoriza mai multe reţele de socializare, precum Twitter, Facebook şi Reddit, cu scopul de a depista noi ştiri mondiale importante şi, apoi, de a le difuza pe aceleaşi platforme.

"Vrem să vă aducem ştirile lumii, în direct, prin intermediul mediilor sociale", a declarat Andy Carvin luni, pe un blog, evocând cu această ocazie lansarea "unui nou proiect de jurnalism social".

"Suntem jurnalişti şi oameni care prezintă ştiri - nu suntem un fel de guru, de staruri rock sau de experţi autoproclamaţi. Nu deţinem toate răspunsurile şi nu pretindem că le-am cunoaşte. Preferăm să ascultăm mai degrabă decât să dăm lecţii altora", a adăugat el.

El a insistat, de asemenea, asupra independenţei editoriale a site-ului Reported.ly: "Nu primim ordine de la nimeni. Doar echipa noastră va stabili ceea ce vom difuza şi ceea ce nu vom difuza. Bancherii, sponsorii, conducătorii administrativi şi celelalte instituţii influente nu vor avea niciun cuvânt de spus în legătură cu deciziile noastre editoriale".

Andy Carvin îndeamnă publicul "să ofere idei pentru articole", promiţând că "le va asculta" şi că le va "lua în serios".

Grupul First Look Media a fost înfiinţat anul trecut de Pierre Omidyar, care s-a angajat să furnizeze o finanţare de aproximativ 250 de milioane de dolari.

Tânăra companie a făcut să se vorbească recent despre ea în presa internaţională, însă mai puţin despre inovaţiile şi articolele sale, ci despre scandalurile în care a fost implicat unul dintre proiectele sale-far, revista online The Racket.

Un alt proiect al grupului First Look Media este site-ul de informaţii The Intercept, coordonat de jurnalistul de investigaţie Glenn Greenwald, care a câştigat premiul Pulitzer după ce a publicat dezvăluirile făcute de Edward Snowden despre vastul sistem de spionaj al agenţiei americane de spionaj extern NSA (National Security Agency).

First Look Media este o entitate non-profit, dar Pierre Omidyar intenţionează să creeze o altă companie, cu scop lucrativ, pentru a dezvolta noi tehnologii pentru mass-media.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici