Fost consilier în Ministerul Culturii: Ministerul este total absent în viaţa muzeelor, care gâfâie

Fostul consilier în Ministerul Culturii Ileana Crăciun a declarat, miercuri, la Târgu Mureş, că Ministerul Culturii este "total absent" în viaţa muzeelor, care, deşi "gâfâie", se străduiesc să îşi îmbogăţească patrimoniul şi să îl valorifice.

154 afișări
Imaginea articolului Fost consilier în Ministerul Culturii: Ministerul este total absent în viaţa muzeelor, care gâfâie

Daniel Barbu, ministrul Culturii (Imagine: Diana Zaharia / Mediafax Foto)

Fostul consilier în Ministerul Culturii Ileana Crăciun a calificat, în deschiderea Conferinţei naţionale "Realizări şi perspective în domeniul pedagogiei muzeale în muzeele cu specific de ştiinţe ale naturii din România", care se desfăşoară la Târgu Mureş, drept "regretabilă" lipsa reprezentanţilor Ministerului Culturii de la această reuniune.

"Este regretabil că nici de această dată - sau şi de această dată - există un mare absent: Ministerul Culturii. Ministerul Culturii nu este prezent, eu nu pot să vorbesc în numele său, că nu mai sunt sub oblăduirea sa. Toată viaţa am fost sub oblăduirea meseriei mele, a catedrei, la facultate şi a muzeologiei, pe care le-am slujit şi m-am străduit să le slujesc cu credinţă - studenţii şi muzeografii, muzeele au fost grădina mea de flori şi am încercat să le dau fiecăruia atâta, cât şi cum se cuvenea. Regret. Ce pot să spun? Să vă mint ce face Ministerul Culturii, care nu este?", a spus Ileana Crăciun.

Aceasta a adăugat că, dacă cineva merge la Ministerul Culturii şi vorbeşte despre un muzeu din ţară, reacţia este: "Dar ce, acolo, ăla e muzeu, e muzeul nostru?".

"Cât priveşte prezenţa Ministerului Culturii în viaţa muzeelor, mai ales a muzeelor teritoriale: este total absentă. Îmi pare rău că vin cu negativisme. Dar acesta e adevărul adevărat", a spus Crăciun.

Potrivit acesteia, "norocul" este că la conducerile muzeelor se găsesc "oameni de suflet".

"Aceasta este salvarea, că muzeele, săracele, gâfâie. Gâfâie, dar se străduiesc să-şi îmbogăţească patrimoniul, să-l valorifice şi să constituie baza culturii române", a spus Crăciun.

La ediţia a doua a Conferinţei naţionale "Realizări şi perspective în domeniul pedagogiei muzeale în muzeele cu specific de ştiinţe ale naturii din România” de la Secţia de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Judeţean Mureş din Târgu Mureş, care a început miercuri, sunt prezenţi zeci de academicieni, cadre didactice, cercetători ştiinţifici şi muzeografi din toată ţara. Potrivit organizatorilor, la manifestare au fost invitaţi şi reprezentanţi ai Ministerul Culturii, care urmează să sosească în cursul zilei.

Ileana Crăciun a lucrat în Ministerul Culturii timp de peste 30 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici